Regatul Unit a ieşit din recesiune. Creşterea economică, cea mai mare din ultimii trei ani, a depăşit aşteptările

Sursă foto: Freepik.com
Sursă foto: Freepik.com

Economia Marii Britanii a înregistrat în primul trimestru al anului 2024 cea mai mare creştere din ultimii aproape trei ani, punând capăt recesiunii tehnice în care intrase în a doua jumătate a anului trecut şi oferind un impuls premierului Rishi Sunak înainte de alegeri, relatează Reuters şi AFP.

Două trimestre consecutive de contracţie economică sunt în general considerate de economişti ca fiind definiţia unei aşa-numite recesiuni „tehnice”.

Oficiul Naţional de Statistică a anunţat vineri că produsul intern brut a crescut cu 0,6% în primele trei luni ale anului, aceasta fiind cea mai mare creştere din trimestrul al patrulea din 2021, când crescuse cu 1,5%.

Creşterea din primul trimestru din 2024 a depăşit toate previziunile unui sondaj Reuters realizat în rândul a 39 de economişti, care indicau o expansiune de doar 0,4% a produsului intern brut în perioada ianuarie-martie, după ce PIB-ul se contractase cu 0,3% în ultimul trimestru din 2023.

Datele de vineri au fost salutate de premierul Rishi Sunak, deşi Partidul Laburist din opoziţie, care are un avans mare în sondajele de opinie, i-a acuzat pe Sunak şi pe ministrul de finanţe Jeremy Hunt că nu cunosc cu adevărat realitatea.

„Nu există nicio îndoială că au fost câţiva ani dificili, dar cifrele de creştere de astăzi sunt o dovadă că economia îşi revine pe deplin, pentru prima dată de la pandemie”, a declarat Hunt.

„Nu este cazul ca miniştrii conservatori să proclame victoria şi să le spună britanicilor că niciodată nu au avut o situaţie atât de bună”, a declarat în replică Rachel Reeves de la Partidul Laburist, care speră să îi succeadă lui Hunt în funcţia de ministru de finanţe.

Banca Angliei (BoE), care a menţinut joi rata dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, prognozase, la rândul ei, o creştere trimestrială de 0,4% pentru primul trimestru al acestui an şi o creştere mai mică, de 0,2%, pentru al doilea trimestru.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: