Skip to content
Politică

Regimul comunist le dă fiori demnitarilor. Organizaţiile politice cu caracter comunist vor fi interzise

Senatul va transmite, marţi, Camerei Deputaţilor propunerea legislativă pentru interzicerea organizaţiilor politice cu caracter comunist după ce va lua act de nota privind adoptarea tacită prin împlinirea termenului alocat dezbaterii acestei iniţiative la data de 23 martie.

Pe ordinea de zi a plenului de marţi este inclusă această notă de adoptare tacită, după ce proiectul a primit din partea Comisiei juridice raport de respingere.

Propunerea legislativă, iniţiată de 22 de senatori, preponderent PSD, prevede că organizaţiile politice cu caracter comunist sunt interzise.

„Scopul acestei interdicţii este prevenirea reinstaurării în România a regimului totalitar comunist care a funcţionat în ţara noastră între anii 1945 şi 1989, acesta fiind cel mai criminal regim politic din Europa postbelică – cu un număr de victime situat oficial între 500.000 şi 2.000.000, cifră record dacă o raportăm la numărul populaţiei. România este, totodată, singura ţară în care s-au înregistrat victime la căderea comunismului: peste 1.000 de morţi şi peste 3.300 de răniţi”, se arată în textul iniţiativei legislative, care va fi considerată adoptată tacit după citirea, în plen, de către preşedintele de şedinţă a notei respective.

Potrivit propunerii legislative, constituirea unei organizaţii politice cu regim comunist se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani, iar aderarea la o asemenea organizaţie politică se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 ani.

De asemenea, sprijinirea sub orice formă a unei asemenea organizaţii politice se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 4 ani.

În expunerea de motive, semnată de senatorul Sorin Ilieşiu în numele iniţiatorilor, se mai arată că regimul comunist din România a fost „nedemocratic, criminal, totalitar, dictatorial, terorist şi nedemocratic”.

Comisia juridică a acordat proiectului de lege raport negativ pentru a nu crea paralelisme legislative. Membrii Comisiei juridice au atras atenţia că Legea fundamentală prevede că sunt considerate ca neconstituţionale partidele şi organizaţiile care militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii ţării. Dispoziţiile constituţionale sunt dezvoltate prin prevederi din Legea siguranţei naţionale şi Codul penal.

Camera Deputaţilor are rol decizional în cazul acestei propuneri legislative, informează Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *