Skip to content
Internațional

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlineşte duminică 93 de ani

Regina Elisabeta a Marii Britanii sărbătoreşte duminică împlinirea a 93 de ani. Regina s-a născut la 21 aprilie 1926 iar aniversarea ei este sărbătorită în fiecare an cu salve de tunuri trase în Hyde Park şi Turnul Londrei precum şi în parcul Windsor, din vestul capitalei, relatează AFP, citat de Agerpres.

Devenită regină după moartea tatălui său, regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, Elisabeta a II-a a petrecut 67 de ani şi 74 de zile pe tron, fiind cea mai lungă domnie din istoria monarhiei britanice.

În timpul domniei sale s-au succedat 14 prim-miniştri, de la Winston Churchill şi până la Theresa May, şi au fost promulgate peste 3.500 de legi în Parlament.

Potrivit datelor Oficiului pentru Statistica Naţională al Regatului Unit, 83% din persoanele care trăiesc în Marea Britanie nu au cunoscut un alt monarh.

Elisabeta a II-a s-a născut în 1926, într-o casă din 17 Bruton Street din Londra, o adresă la care în prezent se află un restaurant chinezesc de lux.

Însă aniversarea reginei este sărbătorită la o dată mai târzie, în general în a doua zi de sâmbătă a lunii iunie.

Regina este însoţită atunci de membrii familiei regale la parada militară „Trooping the Colour”, când peste o mie de soldaţi îmbrăcaţi în uniforma tradiţională de gală mărşăluiesc prin centrul Londrei.

Membrii familiei regale ies apoi pe balconul Palatului Buckingham, într-o apariţie publică după tradiţionala paradă.

Regele George al II-lea, născut la 9 noiembrie 1683, a instaurat în 1748 tradiţia dublei celebrări, pentru a putea beneficia de condiţii meteo mai blânde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *