Skip to content
Internațional Societate

Regina Elisabeta a II-a intervine în criza Brexitului. Londra se pregătește de alegeri pentru Parlamentul European

Regina Elisabeta a II-a a ataşat avizul Coroanei, proiectului de lege care cere prelungirea negocierilor, anunță tvr.ro.

Decizia transformă proiectul Parlamentului în lege şi obligă Guvernul condus de Theresa May să ceară Uniunii Europene un nou termen. Mai mult, premierul nu poate hotărî un Brexit fără acord.

Deputaţii nu vor mai putea, însă, să conteste o dată stabilită de Uniunea Europeană şi nici să trimită din nou şeful executivului să o renegocieze.

Primul termen stabilit pentru Brexit este 12 aprilie, dar premierul Theresa May a decis să forţeze ieşirea Regatului Unit din Uniune fără un acord. Decizia Reginei simplifică discuţiile dintre Guvern şi Parlament, dar nu rezolvă criza: Theresa May vrea să prelungească negocierile doar până la 30 iunie, în timp ce Uniunea Europeană propune sfârşitul anului.

Practic, în acest moment, Londra va trebui să organizeze alegeri pentru Parlamentul European.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a catalogat marţi, în faţa unor membri ai formaţiunii sale, Uniuniea Creştin Democrată (CDU, conservatori), drept ”posibilă” ”o amânare până la începutul lui 2020” a Brexitului, potrivit AFP.

”O amânare a Brexitului de mai multe luni este pozibilă, până la începutul lui 2020”, a declarat Merkel, care a primit-o, anterior, la Berlin, pe şefa Guvernului britanic Theresa May.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *