Skip to content
Societate

Regina-mamă Elena, reînhumată alături de fiul ei, regele Mihai I, la Curtea de Argeş – GALERIE FOTO

Inquam Photos / George Calin

Regina-mamă Elena a României va fi reînhumată alături de fiul ei, regele Mihai I, la Curtea de Argeş sâmbătă, de la ora 12.00, când va fi oficiată slujba de înmormântare în Catedrala Istorică de la Curtea de Argeş.

Avionul militar „Spartan”, aparţinând Forţelor Aeriene Române, care aduce sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a ajuns pe Aeroportul ”Henri Coandă”, unde se desfăşoară o ceremonie la care participă Majestatea Sa Margareta şi membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericii Greco-Catolice, Bisericii Ortodoxe Române şi ai altor culte, diplomaţi, reprezentanţi ai instituţiilor Statului şi ai Armatei României, relatează News.ro.

Majestatea Sa Margareta, vădit emoţionată la revenirea acasă a bunicii ei, îi are alături pe principele Radu, principesele Sofia şi Maria.

Sicriul cu osemintele a ajuns de la Geneva cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române. El a fost însoţit de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, de secretarul de stat Victor Opaschi şi de Ioan Luca Vlad (Consiliul Regal) şi a Constanţei Iorga (Casa Majestăţii Sale).

La ceremonia de la Otopeni s-au aflat, între alţii, prim-ministrul desemnat Ludovic Orban, prim-ministrul demis Viorica Dăncilă, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şi ministrul demis al Culturii, Daniel Breaz.

Majestatea Sa Margareta doreşte ca, în mod simbolic, sicriul reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească. Publicul va avea acces în faţa Palatului Elisabeta.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri la ora 16.45. Începând cu ora 17.15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

Sâmbătă, publicul se va putea reculege şi închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8.00 la ora 10.00.

Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mânăstire). Majestatea Sa Margareta roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă.

Sâmbătă, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12.40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13.00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

O carte de condoleanţe este la dispoziţia publicului la Palatul Elisabeta, până luni, 21 octombrie 2019. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro.

Toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-Mamă Elena, pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale. Majestatea Sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena.

Familia Regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *