Skip to content
Alba Știri locale

Reguli drastice impuse de autorităţi pentru sacrificarea mieilor de Paşti

www.agrointel.ro

Crescătorii de ovine îşi pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă şi siguranţă alimentară.

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului şi Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba au hotărât de comun acord să recomande unităţilor administrativ-teritoriale să nu iniţieze demersuri pentru înfiinţarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor, având în vedere evoluţia pandemiei COVID-19, riscul de contaminare şi restricţiile instituite prin ordonanţele militare.

Organizarea unor astfel de puncte ar favoriza contactul direct între mai multe persoane şi formarea unor grupuri de oameni, ceea ce contravine măsurilor instituite de autorităţile publice implicate în combaterea pandemiei COVID-19, ordonanţelor militare şi hotărârilor adoptate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

La nivelul judeţului există abatoare autorizate sanitar veterinar unde ar putea fi sacrificaţi mieii, după cum urmează: SC Transeuro SRL Ighiu, ACA Cugir, SC Luca Prod Carn SRL Mirăslău, SC Montana Popa SRL Blaj şi SC Ovin Pres Carn SRL Mesentea, scrie adevarul.ro.

Carnea provenită de la mielul sacrificat în abatoare poate fi comercializată în supermarketuri, magazine alimentare, măcelării şi în cadrul halelor agroalimentare autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nu doar direct către consumatorul final.

Crescătorii de ovine care se află la distanţe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor (şi care din motive foarte bine întemeiate nu au posibilitatea să sacrifice mieii în regim de prestări servicii), au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în fermă/exploataţie, în anumite condiţii, după cum urmează:

  1. La nivelul fermei/exploataţiei trebuie să fie asigurate facilităţi, astfel încât să fie respectate regulile generale şi speciale de igienă, bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor;
  2. Vor fi sacrificate doar ovinele identificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date (BND);
  3. Controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial cu asigurarea unei asomări prealabile;
  4. Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării;
  5. Efectuarea examenului post-mortem al cărnii şi organelor de către un medic veterinar oficial;
  6. Verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi dirijarea acestora către o unitate de neutralizare a SNCU;
  7. Verificarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a cărnii de miel;
  8. Respectarea distanţei minime sociale stabilită de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU).

În ceea ce priveşte carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploataţie în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, precizăm că aceasta nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ci va fi comercializată numai către consumatorii finali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *