Reguli noi în anul şcolar 2023-2024. Ce sunt absenţele „nemotivabile”

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Noul an școlar bate la ușă, iar majoritatea elevilor se pregătesc cu emoție de primul clopoțel. Însă, în aceste momente, în toate școlile din România profesorii vorbesc despre conceptul „absență nemotivabilă” pe care foarte mulți elevi nu îl înțeleg.

Până acum, foarte mulți elevi, părinți și chiar profesori s-au întrebat ce este acest concept și de ce o absență nu se poate motiva, informează romaniatv.net.

În Statutul Elevului art. 7, actualizat în 2023, scrie negru pe alb că elevii au dreptul de a le fi consemnată în catalog absența doar în cazul în care nu sunt prezenți la ora de curs și este interzisă consemnarea absenței că mijloc de coerciție.

Tot în Statutul elevului, actualizat în acest an, scrie în articolul 27, că „pentru toți elevii din învățământul primar, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, vă fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient”.

Mai mult „pentru toți elevii din învățământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută notă la purtare cu câte un punct”.

În țara noastră, legislația privind absențele elevilor este destul de simplă și este inclusă în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), valabil de la 1 septembrie 2022.

Până în acest an în niciun articol din Statutul Elevului nu se regăsea termenul de „absență nemotivabilă”, însă după actualizarea acestuia, au apărut noi dispoziții privind exmatricularea celor care acumulează astfel de absențe.

Iată care sunt noile prevederi privind„absențele nemotivabile”:

Art. 21. (1) Preavizul de exmatriculare se întocmște de către profesorul diriginte, pentru elevii care absentează nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singură disciplină/modul, cumulate pe un an școlar, se semnează de către acesta și de director. Acesta se înânează elevului sși, sub semnatură, părintelui, tutorelui sau sustinătorului legal.

(2) Sancțiunea se consemnează în registrul de evidență a elevilor și în catalogul clasei și se menționează în raportul consiliului clasei la sfârșit de semestru sau de an școlar.

(3) Sancțiunea, însoțită de scăderea notei la purtare, se validează în consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.

(…)

Art. 23. – (1) Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de invatamant și în același an de studiu se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri grave, prevăzute de prezentul act normativ sau de regulamentul de organizare îi funționare al unității de învățământ sau apreciate, ca atare, de caătre consiliul profesoral al unității de învățământ.

(2) Sancțiunea se aplică și pentru un număr de cel putin 40 de absențe nejustificate din totalul orelor de studiu sau cel puțin 30% din totalul orelor la o singură disciplină de studiu/modul, cumulate pe un an școlar.

(3) Dacă abaterea constă în absențe nemotivate, sanțiunea exmatriculării se poate aplica numai daă, anterior, a fost aplicată sancțiunea preavizului de exmatriculare.

(4) Sancțiunea se consemnează în registrul de procese-verbale al consiliului profesoral, în catalogul clasei, în registrul de evidență a elevilor și în registrul matricol.

(5) Sancțiunea se comunică de către directorul unității de învățământ, în scris, elevului și, sub semnatură, părintelui, tutorelui sau susținătorului legal.

(6) Sancțiunea, însoțită de scăderea notei la purtare, se validează în consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: