Skip to content
Societate

Reguli noi pentru obiceiurile de Crăciun. Pomana porcului, sub semnul restricțiilor COVID-19

twitter

Anul acesta, îndrăgitele obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă se vor desfășura sub reguli stricte, în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, pomana porcului, o tradiție la români, va trebui marcată fără vecini şi familie extinsă în jurul mesei.

Reguli noi pentru obiceiurile de Crăciun. Avertismentul DSVSA

Astfel, unul dintre cele mai semnificative momente ce anunță debutul sărbătorilor de iarnă, pomana porcului, va trebui marcat în așa fel încât să se evite aglomerația, fără vacini sau familie extinsă în jurul mesei.

De asemenea, DSVSA trage un semnal de alarmă anul acesta,  legat de răspândirea gripei porcine. Reprezentanții intituției recomandă respectarea următoarelor recomandări:

– efectuarea la medicul veterinar a examenului trichineloscopic asupra cărnii obţinute de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii;

-carnea şi produsele din carne de porc rezultate în urma sacrificărilor tradiționale în gospodăria proprie este destinată exclusiv consumului familial, fiind interzisă comercializarea acestora în consum public;

– informarea consumatorilor, prin intermediul mass media de la nivel local, cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.), potrivit B1.

Raed Arafat, despre sărbătorile de iarnă

Șeful Departamentului pentru Situații Urgență, Raed Arafat, a declarat că se observă o scădere după ce au fost carantinate mai multe orașe, însă starea de vigilență trebuie menținută, mai ales în contextul sărbătorilor de iarnă care se apropie.

„Vin perioade grele, cu sărbătorile de iarnă, oamenii vor să se plimbe și să socializeze. Depinde de noi dacă vrem să reducem contacul ca să evităm o situație mult mai serioasă. Să nu ajungem să creștem numărul de cazuri după luna ianuarie. Deci rămânem la măsuri locale și zonale. Pentru sărbători n-am discutat de măsuri suplimentare. Clar că cele actuale vor fi reținute. Noi avem în data de 14 vom prelunngi starea de alertă pentru următoarea lună. Acolo va fi făcută o situație pentru a vedea întreaga situație. Nu există în acest moment intenții de noi restricții. Urmează însă să fie făcute analize pentru a vedea care este comportamentul în întreaga țară.

Dacă vorbim de întâlnire privată, în casa persoanei, nu putem să limităm. Să venim să-i spunem cuiva că în casa lui nu are voie există limitări în acest sens. Sfatul nostru e ferm: în perioada sărbătorilor să nu aducem mulți prieteni sau cunoscuți în casă”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *