Reguli noi pentru taximetriști și șoferii serviciilor de ridesharing, în urma neregulilor descoperite

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Noi reguli i-ar putea aștepta pe taximetriști, dar și pe șoferii serviciilor de ridesharing. Consiliul Concurenței propune o serie de modificări legislative, după o amplă analiză în urma căreia au fost constatate mai multe nereguli în ambele cazuri.

În cazul serviciilor de ridesharing, în doar un an și jumătate, Consiliul Concurenței a descoperit că peste 16 milioane de curse au avut tariful modificat la finalul cursei, față de prețul inițial afișat clienților la solicitarea cursei, fără acordul clientului. Un astfel de comportament poate deveni abuziv, spune Consiliul. 

Mai mult, au fost anulate comenzi și, în același timp, taxați clienții, dar nu și șoferii. Numai în 2023, pe o singură platformă, s-au încasat aproximativ 3 milioane de lei de la pasageri pentru curse anulate. 

În cazul taxiurilor clasice, multe firme refuză apariția altor taxiuri, în încercarea de a-și maximiza profiturile. 

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, la Digi24, că au fost sesizate nereguli la serviciile de transport alternativ, dar că România „stă bine la capitolul transport”. 

„Sunt decizii pe care le iau conducătorii auto și ce credem noi că e în neregulă este că aceste modificări se fac fără acordul clienților. Pot fi situații în care clientul vrea să modifice traseul, și apar modificări de detalii din această cauză. Dar faptul că actuala legislație nu obligă să existe consimțământul pasagerilor credem că este problematic. Deschide poarta abuzului. Și faptul că pot conducătorii auto să anuleze cursa fără să plătească nicio penalitate, precum în anumite situații dacă pasagerul cere anularea, plătește o penalitate. 

Sunt genul de modificări pe care am vrea să le vedem introduse la în reglementările privind transportul alternativ, care altfel merge bine. Una peste alta, România stă bine la capitolul transport, că e taxi tradițional sau că-i transportul alternativ. Avem tarife mici față de restul Europei. Serviciile sunt accesibile, în sensul că le găsim în marile orașe ale țării. Deci lucrurile stau mult mai bine decât mai peste tot în Europa. Dar e loc de mai bine”, spune șeful Consiliului Concurenței. 

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: