Guvernul a decis să schimbe reglementările privind inspecția tehnică periodică a automobilelor, evaluarea urmând să se facă în funcție de gradul de risc al deficiențelor constatate pe fiecare mașină în parte.
Clasificarea defecțiunilor constatateîn cadrul testului ITP se împart în: deficiențe minore, care nu au un efect semnificativ asupra siguranței automobilului sau de mediu, deficiențe majore, care pot compromite siguranța vehiculului, au impact asupra mediului și reprezintă un pericol pe ceilalți participanți la trafic , deficiențe periculoase, care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.
Un vehicul care prezintă deficiențe încadrabile la mai mult de o categorie de deficiențe va fi clasificat în categoria corespunzătoare deficienței mai grave, iar o componentă care prezintă mai multe deficiențe poate încadra vehiculul la categoria superiară de gravitate, arată un comunicat al Guvernului României.
În cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată deficiențe majore sau periculoase, se consideră că inspecția nu a fost trecută și va fi necesară o nouă inspecție a vehiculului în cel mult 30 de zile de la inspecția inițială.
Totodată, lista faptelor considerate contravenții a fost extinsă, cuantumul amenzilor aplicate fiind între 1.000 și 5.000 de lei.
Astfel, pe lângă faptele penalizate conform reglementărilor actuale, se vor considera contravenții efectuarea ITP în stații care nu dețin autorizare pentru categoria în care se încadrează vehiculul inspectat, nerespectarea metodologiei, a procedurilor ori a fluxului tehnologic comunicat de R.A.R. cu ocazia autorizării, atestarea ca bun de circulație a unui vehicul care nu a fost prezentat în stația de inspecție tehnică, precum și efectuarea ITP la vehiculele care prezintă modificări ale caracteristicilor din cartea de identitate a vehiculului fără ca modificările să fi fost înscrise în documentele respective, mai specifică actul normativ aprobat joi, 25 mai, în sedința de uvern.