Skip to content
Politică

Relația dintre Rusia și Turcia, pe butuci. Hollande anunță un posibil “risc de război”

Presedintele francez François Hollande a avertizat la Bruxelles, ca exista un “risc de razboi” intre Turcia si Rusia ca urmare a implicarii turce in Siria, transmite AFP.

“Turcia este implicata in Siria. Acolo, exista un risc de razboi (cu Rusia) si acesta este motivul pentru care Consiliul de Securitate al ONU se reuneste in acest moment”, a adaugat Hollande.

Rusia a convocat, pentru vineri, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU dupa ce Turcia a pledat pentru o operatiune militara terestra in Siria impreuna cu aliatii sai.

Ankara s-a pronuntat marti pentru o interventie militara terestra a coalitiei internationale in Siria, ceea ce face si mai putin probabila perspectiva unui armistitiu, care ar urma sa intre in vigoare pana la finalul saptamanii. “Vrem o operatiune terestra impreuna cu aliatii nostri internationali”, a declarat presei un responsabil turc sub acoperirea anonimatului, adaugand totusi ca “nu va exista o operatiune militara unilaterala a Turciei”.

Pana in prezent, coalitia internationala condusa de SUA se limiteaza la lansarea de lovituri aeriene asupra pozitiilor gruparii jihadiste Stat Islamic (SI) in Siria.

Aceste noi declaratii ale Turciei, care sustine opozitia siriana, au tensionat si mai mult relatiile cu Rusia, aliat al regimului sirian, care a acuzat-o luni ca sustine “terorismul international”.

Moscova si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu atacurile intreprinse de artileria turca peste granita in Siria, apreciind drept “inadmisibile” astfel de actiuni, ce agraveaza si mai mult tensiunile dintre cele doua tari, relateaza Reuters si AFP.

“Kremlinul este ingrijorat in legatura cu tensiunile crescande de la granita turco-siriana“, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, intr-o teleconferinta cu jurnalistii.

“In general, Rusia crede ca astfel de actiuni de bombardare peste granita a teritoriul sirian de catre artileria turca sunt inadmisibile“, a mai spus Peskov.

Totodata, Rusia si-a exprimat regretul in ce priveste respingerea de catre Consiliul de Securitate al ONU a proiectului sau de rezolutie ce viza incetarea operatiunilor militare ale Turciei in Siria, informează bzi.ro.

“Nu putem decat sa ne exprimam regretele ca acest proiect de rezolutie a fost respins”, a declarat Peskov, subliniind ca Rusia isi continua politica ce vizeaza “asigurarea stabilitatii si a integritatii teritoriale“ a Siriei.

Peskov a precizat ca Moscova va continua sa ajute Damascul sa lupte impotriva teroristilor in Siria, in timp ce occidentalii si Ankara acuza Moscova ca vizeaza opozitia siriana moderata si fac apel la incetarea acestor atacuri.

“Rusia isi continua linia de politica consecventa ce vizeaza acordarea de asistenta si ajutor fortelor armate siriene in ofensiva lor impotriva teroristilor“, a afirmat Peskov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *