Skip to content
Video

Relația Editurii Didactice cu ONG-urile și Liviu Pop. Maria Nistor: Toate funcțiile sunt temporare EXCLUSIV

facebook.com

Ediția de joi a interviurilor video PSnews.ro au avut-o ca invitată pe Maria Mihaela Nistor, directorul Editurii Didactice și Pedagogice (EDP).

După cum probabil ați văzut deja, prima parte a discuției s-a axat pe reforma inițiată de către ministrul Educației, Liviu Pop, în domeniul manualelor, mai ales că guvernantul a fost ținta a numeroase critici din zona editorilor de carte școlară pentru inițiativa manualului unic.

DETALII AICI: Noile manuale. Șefa Editurii Didactice: Profesorii vor fi aleși pe principiul Eurovision EXCLUSIV

A doua parte a interviului, în schimb, s-a referit la relația editurii atât cu sectorul ONG, cât și cu ministrul Liviu Pop. Amintim că unele voci importante din PSD privesc cu scepticism organizațiile non-guvernamentale; ba mai mult: doi parlamentari social-democrați (Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu) au inițiat o lege care să înăsprească regimul ONG-urilor.

La rândul ei, Maria Nistor a dat asigurări că editura pe care o conduce manifestă deschidere față de ONG-uri, urmărind să încheie cât mai multe parteneriate atât cu acest sector, cât și cu mediul de afaceri și cu zona bugetară.

„Noi facem cât mai multe parteneriate (efectiv cele care s-ar dovedi a fi utile în perspectivă) atât cu instituțiile statului, cât și cu mediul privat și cu partea de ONG. Niciodată nu poți să ai suficiente relații, suficient networking. OK: se realizează – evident – o selecție a acestora, dar – bineînțeles – suntem deschiși la colaborare. Am fost recent la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, unde unul dintre decani (Ovidiu Georgescu) a publicat o carte la Editura Didactică și Pedagogică. Mai am semnat săptămâna trecută un parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru că ei o să aibă între 12 și 16 martie «Global Money Week» (eveniment la care au câștigat anul trecut un premiu la Berlin și îi felicit pentru asta) și bineînțeles: the best is yet to come. Abia am început să lucrez la aceste parteneriate – după cum știți, sunt director din luna august. Sunt. evident, o persoană foarte deschisă, însă pun mare accent pe performanță. Nu ne interesează foarte mult să avem dosare întregi de parteneriate, atâta timp cât nu se schimbă nimic faptic. N-aș agrea doar aspectele teoretice”, a detaliat Nistor.

Întrebată ce relație are cu Liviu Pop, Maria Nistor a avut numai cuvinte de laudă, punând accentul pe reforma acestuia din domeniul manualelor școlare.

„Oficial, este șeful meu și este unul dintre oamenii pe care îi admir foarte mult. Bineînțeles: o mare parte din mass media (influențată mai mult sau mai puțin de edituri private, de partide, de toate mișcările astea și de toată instabilitatea actuală) încearcă să îi păteze imaginea. Din punctul meu de vedere, dacă nu era domnul ministru Liviu Marian Pop, această idee de a asigura totuși în anul școlar 2018-2019 manuale tuturor elevilor care au nevoie de ele (indiferent de minoritate, de religie, de școala din care provin) este o reformă majoră și bineînțeles că dumnealui, prin această gândire de a schimba ceva, a deranjat. A scos pe unii din zona de confort. Oamenii erau obișnuiți într-un fel, mecanismele erau clare… Dintr-odată, se schimbă ceva și aceste riscuri nu cred că au fost calculate neapărat în prealabil de către alți actori.

Îl susțin pe domnul Liviu Marian Pop, îi mulțumesc pentru încrederea acordată și sunt convinsă că imaginea dumnealui pe partea asta de manuale o să aibă de câștigat în 10-11 septembrie (înainte de începerea școlii – n.r.)”, a afirmat șefa EDP.

Confruntată cu ideea vehiculată de presa acestor zile, privind eventuala înlocuire a lui Liviu Pop cu Ecaterina Andronescu în guvernul Viorica Dăncilă, Maria Nistor a pus accent pe ideea ca lucrurile să funcționeze indiferent de deținătorii unor funcții sau ale altora.

„În primul rând, din punctul meu de vedere, este prematur și nu putem să ne apucăm noi să dăm cu zarurile. Bineînțeles: există ipoteze și ipoteze. Orice analist are scenariile lui, pe care le probează cu variate metode. Până la urmă, oamenii care lucrează aici au programul de guvernare. Eu, la rândul meu, am niște obiective de atins, pentru care am renunțat să predau în străinătate. Nu pot să mă gândesc în aceste momente la interesul personal mai presus de cel național.

La fel este, cred, și cu domnul ministru Liviu Marian Pop. Important este să meargă lucrurile înainte și să nu fie lucrurile distorsionate de instabilitatea politică la nivel de nume, până la urmă. Pentru că programul de guvernare ar trebui să rămână același – eventual să fie puțin îmbunătățit, să fie eliminați anumiți indicatori care deja au fost rezolvați, însă schimbări majore pe partea asta… Oricum: în ceea ce privește manualele, ar fi mai mult decât tardiv să o iei de la capăt cu licitațiile, ca să mergi pe aceeași cale bătută de atâția ani și să constați că te lovești de o poartă închisă din varii motive.

Toate funcțiile sunt temporare; important este ca editura (unde am niște oameni deosebiți și le mulțumesc pe această cale) să meargă înainte cu succes. Egal dacă la conducere e cu Maria Nistor sau cu oricine altcineva. Însă cel puțin cu cineva la fel de competent ca mine sau mai competent, pentru că despre asta este vorba: nu vrem regres; vrem progres”, a explicat directoarea de la EDP.

Aceeași idee a exprimat-o Maria Nistor și în legătură cu posibilele schimbări din structura Editurii Didactice și Pedagocice odată cu instalarea noului executiv.

„În structura instituției pe care o conduc eu în acest moment bineînțeles: avem o adunare generală a acționarilor, un consiliu de administrație, iar eu, ca director general, sunt reprezentant al acestui consiliu și al AGA. Nu văd de ce – adică noi avem o organigramă clară, s-a lucrat la planul de afaceri, se știe clar de câte cărți este nevoie… Eu nu sunt pentru prima dată manager; mi-am calculat totul pe diferite ipoteze de lucru. Dacă există schimbări, vedeți: luând în calcul paradigma constructivistă, suntem într-o permanentă schimbare, adică într-o permanentă evoluție / involuție, dar e schimbare. Ne-am schimbat de la secunda precedentă, dacă o luăm pe chestiuni identitare – însă să n-ajungem la Humboldt! (Friedrich Wilhelm von Humboldt – n.r.) Dac-o să existe schimbări, o să încercăm să le gestionăm – bineînțeles, cu profesionalism. La fel cum facem și cu situația actuală”, a încheiat Nistor.

 

Puteți urmări secvența de la minutul 16:25 și până la final

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *