Skip to content
Politică

Relația lui Munteanu cu Securitatea îi alungă candidații de pe liste

agerpres.ro

Relația lui Marian Munteanu cu Securitatea (consfințită, deocamdată, de către CNSAS) îi alungă candidații de pe listele pentru alegerile parlamentare și – mai mult – chiar din partidul pe care îl conduce: Alianța Noastră România (ANR).

Tonul îl dă unul dintre membrii marcanți ai ANR, Radu Golban (doctor în economie), a cărui candidatură pe listele ANR fusese făcută publică încă de pe 1 septembrie. Anunțul de retragere a fost făcut într-un comunicat trimis, vineri, PSnews.ro.

„Am primit cu adâncă mâhnire verdictul CNSAS cu privire la relația consensual-patrimonială pe care a avut-o liderul Alianței Noastre România, Marian Munteanu, cu fosta Securitate. Mărturisesc: am crezut, asemeni unei generații întregi din care fac parte, că este vorba despre o tentativă ignobilă de a murdări imaginea liderului-simbol al luptei anticomuniste din Piața Universității.

Părinții mei au fugit de sistem și au trecut granița în anii 80, când am devenit azilanți în Germania. Este motivul pentru care îmi anunț astăzi retragerea de pe listele ANR și retragerea din partid: îmi este imposibil să candidez într-un partid condus de un lider care a semnat un angajament de colaborare cu poliția politică, aceeași care mi-a împins părinții în exil.

Așa cum am creditat proiectul politic ANR, la care am aderat cu toată deschiderea și încrederea că este o alternativă pe o piață politică distorsionată de relativism moral, l-am creditat pe liderul ANR, Marian Munteanu, atunci când a negat cu tărie orice fel de legătură consimțită cu organele de represiune ale regimului comunist.

Am crezut până în momentul în care documentele din dosarul de Securitate al lui Marian Munteanu au devenit publice.

Am citit și recitit argumentația CNSAS, care justifică verdictul de «necolaborare cu Securitatea», dar nu în sens literal ci «în sensul legii». Din facsimile rezultă clar, și fără îndoială că Marian Munteanu a semnat un Angajament pe 28 Martie 1988, devenind informator cu numele conspirativ «Ioan», că a dat, sub acest nume, mai multe note informative referitoare la mai mulți colegi și la un profesor al său de la Universitate și că a primit bani pentru asta”, explică Golban.

Radu Golban menționează două „fracturi morale majore” care îl determină să renunțe la candidatura pe listele ANR.

„Prima: Marian Munteanu, liderul revoltei anticomuniste din Piața Universității, exponentul tinerilor frumoși și liberi Golaniadei anilor 90, simbolul unei generații ridicate din sângele Revoluției, a negat fără să clipească, și în repetate rânduri, orice fel de relație voluntară cu Securitatea. A negat astă-vară, din postura de candidat PNL pentru București și a negat aproape zilnic, în ultimele zile. Ne-a privit în ochi și ne-a spus că nu e ceea ce credem, în pofida tuturor evidențelor.

A doua: Este irelevant, din punct de vedere moral, dacă notele sale informative au fost sau nu folosite de organele represive ale Securității ca să distrugă viața unor apropiați ai săi. Marian Munteanu a furnizat muniția de care poliția politică a dispus ulterior așa cum a crezut de cuviință”, încheie Radu Golban.

2 comentarii la “Relația lui Munteanu cu Securitatea îi alungă candidații de pe liste

  1. Domnul Golban sta rau cu logica. CNSAS a declar negru pe alb ca omul NU a facut politie politica: adica nu a furnizat nici o informatie care imputernicea statul impotriva cetatenilor sai, nici o nota care a dus la expulzarea si arestarea nimanui, fapt care s-a petrecut nu pentru ca securitatea nu a vrut sa foloseasca notele respective, ci pentru ca, pur si simplu, nu puteau fi folosite in acest sens, nu ofereau informatii de acest tip. Toata lumea s-a inflamat ca niste primadone virgine, dar nimeni nu a citit adeverinta aia pana la capat. Omul a fost anchetat de securitate pentru comportament si atitudini ostile sistemului la DOAR cateva luni de la asa zisa colaborare. Cum e posibil asa ceva?! Toti cei care am trait in comunism stim ca daca ar fi colaborat pe bune asa ceva nu ar fi putut fi posibil. Daca Munteanu chiar era Ioan si ce scrie acolo CNSAS erau notele date, este evident ca Munteanu l-a ajutat pe lectorul ala (care, in mod cert chiar era spion portughez) cu niste caracterizari benigne ducand securitatea pe piste gresite. Daca dl. Golban crede ca un proiect politic valoreaza mai putin decat niste caracterizari date de Munteanu intr-un context pe care el personal nu il cunoaste, atunci poate ca dl. Golban nu are ce cauta in politica.

  2. Pai domnul Golban nu a inteles ca CNSAS face POLITIE POLITICA? Asta-i rolul CNSAS : face politie politica, dind verdicte de *baieti buni* unor fosti colaboratori ai secu ( Ionescu Quintus, Balaceanu Stolnici, Al.Paleologu etc) si verdicte da *baieti rai* unora, precum Mona Musca.Evident, acum CNSAS zice ca si Marian Munteanu a fost baiat bun si, desi a colaborat cu secu, nu facut politie politica !!!Adica, de fapt SEURISTII (sub acoperire) conduc CNSAS inca de la inceput, asa ca CNSAS este pur politic si acest organism nu are rolul de a asana clasa politica, ci de a albi fostii securisti sau colabortori ai secu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *