Skip to content
Politică

Relațiile româno-palestiniene, în pericol? Radu Tudor: Ne-am grăbit să ne aruncăm în oala fierbinte EXCLUSIV

tomisthecat.ro

Autoritatea Națională Palestiniană (ANP) cu sediul la Ramallah, în Cisiordania ocupată, a anunțat, miercuri, că și-a rechemat ambasadorii pentru „consultări” din patru țări membre ale Uniunii Europene, state care si-au trimis reprezentantii la ceremonia organizata de Israel cu ocazia deschiderii Ambasadei SUA la Ierusalim. Cele patru tari sunt Austria, Ungaria, Republica Ceha si Romania.

CITIȚI ȘI: Prima victimă din scandalul ambasadei. Mutarea devastatoare a Palestinei

În acest context, contactat de redacția de știri PSnews.ro, realizatorul Antena 3 Radu Tudor a ținut să sublinieze că este ”un moment de cotitură” și că ”pe viitor s-ar putea să avem de pierdut”.

”Efectele sunt mai degrabă pe termen lung și acesta reprezintă un punct de cotitură. România în timpul lui Nicolae Ceaușescu a fost prima țară care și-a deschis un oficiu diplomatic al palestinienilor la București și a recunoscut pentru prima oară la nivel de ambasadă reprezentanța Organizației pentru Eliberarea Palestinei, condusă de Yasser Arafat. România a avut foarte mulți români influenți în jurul lui Yasser Arafat, nume pe care cei din diplomație și din zona de intelligence le cunosc foarte bine. Nu știm în ce măsură aceste lucruri mai contează pentru noua conducere politică de la București. Dacă am ales ca după 50-60 de ani de echilibru diplomatic între o bună reprezentare în Israel și o relație excepțională cu Israelul și o relație privilegiată cu autoritățile palestiniene, să rupem una dintre aceste relații, cu siguranță s-ar putea ca pe viitor să avem de pierdut. Îmi pare foarte rău că ne-am grăbit foarte tare să ne aruncăm noi în oala fierbinte și să facem noi din prima secundă o opțiune. Ar fi trebuit să mai așteptăm puțin, să vedem care sunt și reacțiile altor parteneri strategici și aliați ai României. SUA reprezintă cel mai important aliat al României dar nu este singurul și cred că cineva s-a grăbit să ia această decizie și asta s-ar putea să afecteze pe termen lung niște relații privilegiate pe care România le-a avut în zona Orientului Mijlociu, uneori chiar și în beneficiul partenerilor noștri americani”, a declarat Radu Tudor.

Mai mult, chestionat dacă nu cumva rechemarea la consultări de către Autoritatea Națională Palestiniană a ambasadorului român reprezintă un ultim pas spre ruperea relațiilor dintre țara noastră și statul arab, jurnalistul a precizta că:

”Nu se pune problema. Aș îndrăzni să spun (chiar dacă risc să fiu necivilizat) că Autoritatea Națională Palestiniană nu reprezintă un partener cu atât de mare greutate încât să ne afecteze vreo decizie de a lor. Avem alte pârghii, avem alt statut, nu este niciun fel de problemă sau de dramă pentru noi, lucrurile pot lua oricând o tornură însă, dar îmi pare rău că aceste argumente solide pentru diplomația română dar și pentru zona de intelligence în ultimii 50 de ani, sunt puse acum în paranteze și poate ar trebui ca cei care au luat această decizie prea rapid să se întrebe de ce România e singurul stat membru NATO și UE cu reprezentanță diplomatică în Siria, ce relevanță are această reprezentanță diplomatică pentru toți aliații noștri strategici și cam care a fost valoarea noastră adăugată intrinsecă în ultimii 27 de ani, în special pe zona da intelligence, când a venit vorba de spațiul arab, de spațiul Orientului Mijlociu. România își retează singură acum astfel de oportunități și probabil cei care au decis acest lucru au luat în calcul și acest efect”, a conchis acesta.

1 comentariu la “Relațiile româno-palestiniene, în pericol? Radu Tudor: Ne-am grăbit să ne aruncăm în oala fierbinte EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *