Skip to content
Politică

Remus Borza arată de cine depinde libertatea lui Dragnea: El este cel care va înclina balanța

ziaruldevalcea.ro

Deputatul independent Remus Borza consideră că amânările repetate ale CCR de a dezbate sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate de la Curtea Supremă ar fi o strategie a judecătorilor constituționali, care așteapă o deciziea a ÎCCJ în dosarul lui Liviu Dragnea.

”Motivul real al amânării este legat mai degrabă de dosarul lui Liviu Dragnea care se află în recurs la ÎCCJ cu termen pe 15 aprilie. Judecătorii Curții Constituționale așteaptă soluționarea acestui dosar, după care se vor pronunța și ei”, a scris Remus Borza pe blogul său.

Deputatul crede că hotărârea CCR de a amâna a doua oară luarea unei decizii este previzibilă, miza în acest caz fiind uriașă.

”În cazul admiterii sesizării, sute de dosare penale ar urma sa fie rejudecate. În unele dintre ele e posibil să se fi împlinit termenul de prescripție a răspunderii. (…) Patru magistrați opinează pentru admiterea sesizării, patru pentru respingere, rămânând un singur judecător indecis. El este cel care va înclina balanța”, a adăugat Borza.

Decizia corectă: admiterea sesizării

Deputatul independent susține că, deși sunt chestiuni care țin de tehnicalitate, lumea trebuie să înțeleagă că dispozițiile ce vizează compunerea completurilor de judecată sunt de ordine publică, încălcarea acestora fiind sancționată cu nulitatea absolută a tuturor probelor administrate și a hotărârilor pronunțate de un astfel de complet.

”Deci, soluția corectă pe care ar trebui să o pronunțe CCR este de a admite sesizarea lui Florin Iordache”, a mai precizat Remus Borza.

Deputatul crede că și judecătorii constituționali, și Tudorel Toader în cazul Ordonanțelor de Urgență nu fac altceva decât să aștepte decizia ÎCCJ în doasarul lui Liviu Dragnea, în funcție de aceasta urmând să ia și ei o hotărâre.

”Și judecătorii constituționali și ministrul Justiției stau după Înalta Curte în speranța că poate Liviu Dragnea va fi condamnat și trimis la ocnele de sare sau la tăiat stuf în Delta . Într-un atare scenariu, CCR ar respinge sesizarea Parlamentului privind un conflict juridic între puterea legislativă și puterea judecătorească. Evident și Tudorică fără frică ar scăpa de ordonanțe și cu obrazul curat . Ar răsufla ușurată și doamna Vasilica, care nu ar mai trebui să dea extemporal la Bruxelles și sa aibă pe conștiința activarea Art. 7 din tratatul Uniunii împotriva României”, a scris Borza pe blog.

Deputatul se așteaptă, însă, la o nouă amânare la ÎCCJ la termenul din 15 aprilie.

”Socoteala judecătorilor de la CCR și a ministrului Justiției s-ar putea să nu se potrivească cu surpriza pe care le-o pregătește Dragnea de a mai amâna o dată dosarul la Curtea Supremă. Ar fi și păcat să condamni un bun creștin tocmai în săptămâna mare.Asa că,de pe scaun,judecătorii ÎCCJ ii vor mai acorda un termen Întâistătătorul PSD”, a adăugat Borza.

Cum ar putea scăpa Liviu Dragnea

Deputatul independent amintește și de decizia CCR privind completurile de cinci judecători de la ÎCCJ, când Curtea a decis că practica Înaltei Curți în alcătuirea acestor completuri a fost ilegală.

”În legătură cu desemnarea aleatorie prin tragere la sorți, a completurilor de cinci judecători de la Înaltă Curte s-a pronunțat deja Curtea Constituțională a României, în sensul că practica ÎCCJ nu a fost legală. Prin sesizarea CCR de către Iordache avem aceeași chestiune, dar dintr-o altă perspectivă juridică.
Prin raportare la dispozițiile Legii 78/2000 infracțiunile de corupţie (luare și dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu) și toate infracțiunile conexe infracțiunilor de corupție se judecă în completuri specializate. Asta înseamnă altele decât cele care judecă infracțiuni de drept comun. În fiecare an, prin tragere la sorți, trebuia să se constituie la nivelul Sectiei Penale a Înaltei Curți completuri specializate pe infracțiuni de corupție. Ori, la ÎCCJ,și de aceasta data,contrar dispozițiilor legale, nu au funcționat completuri specializate”, a completat Borza.

Completul de judecată care l-a condamnat pe Liviu Dragnea în primă instanță nu a fost constituit conform acestor exigențe, susține deputatul, ceea ce ar atrage, implicit, nulitatea hotărârii.

”Asta a și urmărit Liviu Dragnea prin acest demers la CCR. Dacă Curtea Constituțională îi va admite sesizarea, consecința va fi anularea sentinței de trei ani și șase luni, pronunțate de ÎCCJ, și reluarea procesului de la zero. Spălat și apretat, Liviu Dragnea se visează deja președinte sau măcar prim ministru…Vise,taica vise!”, a încheiat Remus Borza.

1 comentariu la “Remus Borza arată de cine depinde libertatea lui Dragnea: El este cel care va înclina balanța

  1. Va propun un exercitiu de imaginatie despre mafia italiana. Sa ne inchipuim ca o chichita avocateasca nelegala este inventata pentru a ataca modul de constituire a completurilor anti-mafia astfel ca acestea sa fie declarate neconstitutionale si cu incalcarea drepturilor omului. Procesele impotriva sefilor mafiei condamnati pentru crime, coruptie, spalare de bani vor trebui rejudecate dupa 30 de ani. Toate faptele sunt insa prescrise asa ca statul va trebui sa restituie sumele confiscate si sa plateasca despagubiri uriase mafiotilor pentru anii petrecuti in inchisoare si pentru stricarea imaginii lor de oameni cinstiti. Cum ar putea fi privita Italia dupa acest episod ? Raspuns : la fel cum este privita Romania astazi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *