Skip to content
Politică

Remus Borza, despre conflictele interne din Israel: Lui Netanyahu i s-au fabricat nu unul, ci trei dosare de corupție cu niște acuzații puerile

Deputatul independent Remus Borza explică, într-o postare pe blogul său, situația post-electorală din Israel, după ce actualul premier Benjamin Netanyahu și rivalul său, Benny Gantz, fiu de supravieţuitori ai Holocaustului, au obținut fiecare câte 35 de mandate în Knesset, Parlamentul israelian.

”Partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu își va asigura o majoritate în Knesset cu 65 de mandate din 120, în urma alianței încheiate cu Shas, partidul evreilor sefarzi originari din Asia și Africa și orientali (Mizrahim), Iudaismul Torah Unit (UTJ), partidul evreilor așkenazi (de origine europeană) ultra-ortodocși, și cu Uniunea Partidelor de Dreapta (URP), o coaliție de partide religioase de extremă dreapta. Performanța lui Gantz este mai mare decât a lui Netanyahu, intrucat a obținut același număr de mandate, 35, dar cu un partid pe care l-a înființat doar cu 100 de zile în urmă. Nimeni nu se aștepta ca lupta să fie atât de strânsă, în contextul în care Benjamin Netanyahu, premier in funcție de 10 ani, s-a bucurat și de sprijinul președintelui american Donald Trump, care s-a și grăbit să-l felicite pentru victoria obţinută în scrutinul legislativ, numindu-l „omul păcii””, scrie Remus Borza.

Deputatul amintește și de faptul că Trump a recunoscut Ierusalim drept capitală, precum și suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, ocupate de Israel in 1967, dar care, potrivit dreptului internațional, sunt parte a Siriei.

”Tot Trump a fost primul președinte din lume care a recunoscut Ierusalim drept capitală a statului Israel. În noul context politic internațional și față de poziționarea partidelor ce formează coaliția majoritară condusă de Netanyahu, perspectiva unei soluții pașnice între Israel și Autoritatea Palestiniană este tot mai puțin probabilă. Formula de compromis, rasplatita cu trei premii Nobel pentru pace și materializată în sintagma „un teritoriu, două state” pare a fi de domeniul trecutului”, adaugă Borza.

”Israelienii nu s-au lăsat păcăliți”

Deputatul independent recunoaște relația bună pe care o are cu cel mai bun prieten al lui Netanyahu, Zvika Herman Bercovici, care l-a și sunat în ziua votului din Israel.

”Atât marți, în ziua votului, cât și ieri, m-a sunat domnul Zvika Herman Bercovici, cel mai bun prieten al lui Netanyahu și medicul personal al premierului israelian, care mi-a mărturisit îngrijorarea lui Bibi privind rezultatul scrutinului. Premierul Netanyahu a fost supus, în ultimii doi ani, unei campanii de hărțuire judiciara și de media fără precedent.Pe o rețetă consacrată în România, dar brevetată de americani, și lui Netanyahu i s-au fabricat nu unul, ci trei dosare de corupție cu niște acuzații, unele dintre ele, de-a dreptul puerile”, susține Remus Borza.

Deputatul spune că israelienii nu s-au lăsat păcăliți de ”încercările unor forțe obscure care urmăreau scoaterea lui Netanyahu din viața politică”.

”Ieri, după ce s-au numărat toate voturile și după ce și Gantz și-a recunoscut înfrângerea, Bibi Netanyahu a putut să răsufle în sfârșit ușurat. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să-și cheme colaboratorii apropiați din campanie și să facă o poză de grup. Veți vedea în fotografie că majoritatea strategilor lui Netanyahu sunt tineri. În imagine, în stânga, îl vom recunoaște și pe Zvika Bercovici, născut în aceeași comună cu mine, Copalnic-Mănăștur, Maramureș, dar care a emigrat în Israel în 1978. Zvika Bercovici rămâne un mare prieten al României, iar premierul Dăncilă și alți oficiali ai statului român pot confirma acest lucru”, afirmă Borza.

Călător în ”țara sfântă”

Remus Borza se declară impresionat de Israel, o țară cu mai puțin de 9 milioane de locuitori, pe care a vizitat-o în urmă cu două săptămâni.

”Evreii fac bani și din piatră seacă. E o realitate, nu doar o legendă. Deși Israel este o țară săracă în resurse și dependentă de importuri, are o dinamică economică fantastică. Au ajuns la un PIB de 350 miliarde euro anul trecut. România, o țară dublă ca populație, de zece ori mai mare ca suprafață și bogată în resurse, are doar 200 miliarde euro PIB.

Avem atât de multe de învățat de la poporul ales in materie de business,lobby,politica și unitate.Prin cultivarea pragmatismului și solidarității israelienii nu sunt doar o mare națiune ci și o mare putere globală.Romania risca sa rămână nu doar la periferia Europei dar și la periferia istoriei și a umanității.Hristos a înviat! Romania e încă in moarte clinica. Așteptam o minune și in ceea ce ne privește”, mai scrie Remus Borza pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *