Skip to content
Politică

Remus Borza face apel la UNITATE de 1 Decembrie: „Haideți să fim buni români, să fim oameni!”

Deputatul independent Remus Borza face un apel public în care cere românilor ca de 1 Decembrie, să lase deoparte orgoliile personale și afinitățile politice și să dea dovadă de respect față de momentul istoric al împlinirii a 100 de ani de existență a României.

Parlamentarul își începe pledoaria pentu unitate criticând îndemnurile unora privind boicotarea participării Jandarmeriei Române la parada de 1 Decembrie.

„Suporterii echipelor de fotbal cer Jandarmeriei Române să nu participe la defilarea de 1 Decembrie. Iata mesajul postat de ei pe Facebook:

„În fiecare an, de 1 Decembrie, jandarmii îşi şterg bastoanele mânjite cu sângele cetăţenilor români pe care i-au lovit în timpul anului. De Ziua Naţională a României, aceste scursuri ale societăţii îşi lustruiesc bocancii murdari de rahatul propriu în care calcă zilnic. Pe 1 Decembrie, acestor analfabeţi luaţi de la câmp li se dau nişte uniforme noi, pozând în apărători ai legii. Începând cu acest an, s-a terminat distracţia pentru aceste sugative ale bugetului statului. (…) La an aniversar, la 100 de ani de la Marea Unire, să-i vedem pe jandarmi defilând nu ar fi decât o altă înjosire la care poporul român este supus. Daca Jandarmeria Română nu va avea decenţa să se retragă de la parada de 1 decembrie, atât la Alba Iulia, cât şi în Bucureşti, vă invităm sa îi oferiţi ceea ce merită sau să vă întoarceţi cu spatele la defilarea jandarmilor, ridicând aceleaşi degete pe care Florin Iordache le arată românilor. Romania este a noastră, nu a lor!”

Din punctul meu de vedere solicitarea ultrașilor e de-a dreptul aberantă. Arunca în derizoriu cea mai importantă sărbătoare a românilor în an de Centenar. E ca și cum ai fi cerut în urmă cu 100 de ani Armatei Române, după încheierea Primului Război Mondial și după recunoașterea Marii Uniri de către puterile occidentale, să nu treacă pe sub Arcul de Triumf, avându-i în frunte pe Regele Ferdinand și Regina Maria. Aceeași Armată care, în 1907, a deschis focul împotriva propriului popor, ucigând peste 10.000 de țărani.Generalul Alexandru Averescu, care a ordonat represiunea sângeroasă a răscoalei țărănești din 1907, nu a fost arestat, nu a fost retrogradat, ci a fost înaintat în gradul de mareșal. În timpul Primului Război Mondial, în calitate de comandant al Armatei a II-a, a condus personal oștirea română în bătăliile eroice de la Mărășești și Oituz. În 1918, anul în care s-a înfăptuit Marea Unire, Regele Ferdinand l-a numit prim-ministru.

Revenind în actualitate, în țara în care se semna în 1789 Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului, jandarmeria intervine brutal împotriva demonstranților care se opun majorării prețurilor la carburant. Rezultatul: mii de răniți și doi morți. În Franța nu s-a pus problema arestării șefilor Jandarmeriei. Aceeași Jandarmerie, care a împărțit cu maximă generozitate, bastoane pe spinarea francezilor, a fost aplaudată de zeci de mii de parizieni și zeci de șefi de state, în urmă cu trei săptămâni, la defilarea triumfalistă pe sub arcul de Triumf, cu ocazia aniversării a o 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial.

Cine menține și apără ordinea publică și implicit pe noi cetățenii? Jandarmeria Română. La mitingul din 10 august au fost foarte mulți protestatari care s-au dedat la acte de violență și vandalism, care au instigat la revoltă și nesupunere, provocându-i pe ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei. Evident, și riposta Jandarmeriei, necesară pentru restabilirea ordinii de drept, la un moment dat, a fost exagerată și disproporționată. Dar asta nu ne îndreptățește să anatemizăm și să demonizăm întreaga Jandarmerie Română. Cei vinovați se vor supune rigorilor legii. Disoluția puterii sau a autorității statului generează anarhie, instabilitate și insecuritate”, scrie Borza pe blogul personal.

„Haideți măcar o dată la 100 de ani, pentru o zi, pe 1 Decembrie, să nu înjurăm, să nu scuipăm, să nu fluierăm, să nu facem semne obscene. Haideți să fim civilizați, solidari, uniți în dragoste frățească. Haideți să fim buni români, să fim oameni! Măcar atât putem face, generațiile de azi, pentru eroismul și sacrificiul înaintașilor noștri”, încheie deputatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *