Skip to content
Politică

Remus Borza: Nu Tudorel Toader a strecurat acea ordonanță

Deputatul independent Remus Borza a publicat un editorial vineri, 2 noiembrie, pe blogul său în care analizează scandalul iscat cu privire la ordonanța de clasare, descoperită de ministrul Toader în dosarul de candidatură al procurorului general Lazăr

Vă prezentăm mai jos un fragment din editorialul lui Remus Borza:

" "

Tudorel Toader a trecut testul de încredere din Parlament, după ce Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă în care PNL şi USR îi solicitau demisia din funcția de ministru al Justiției. Numele lui Tudorel Toader s-a aflat în atenția tuturor încă de săptămâna trecută, în urma declanșării procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României, după ce i s-au imputat nu mai puțin de 20 de deficiențe de management. Una dintre ele se referă la dosarul de candidatura în care s-a găsit o ordonanță de clasare ce-l privea chiar pe Klaus Iohannis, actualul președinte al României. Subiectul a stârnit numeroase controverse.

Pe scena politică se zvonește,mai nou, că Tudorel Toader ar putea fi schimbat din funcția de ministru al Justiției, în condițiile în care miercuri majoritatea parlamentara îl reconfirmase prin respingerea moțiunii. În ziua votului moțiunii, am discutat din nou cu liderii principalelor partide politice. Eu l-am susținut pe ministrul Toader și îl susțin și azi, pentru că, din punct de vedere profesional, nimeni din PSD nu îl poate înlocui. E un teoretician, dar în egală măsură și un practician al dreptului. A fost procuror, judecător CCR, este profesor universitar, doctor în Drept, rector al celei mai vechi universități din România, membru al Comisiei de la Veneția. Nici din punct de vedere moral, nu îi poți reproșa nimic. Este un familist convins. Dacă tot se vorbește în ultima perioadă de o remaniere la nivelul Guvernului Dăncilă, haideți să-i schimbăm pe incompetenți, pe cei care au o existență mai mult formală în cabinet, nu pe puținii miniștri care performează. Pe aceștia îi poți număra pe degetele de la o mână.

Am avut un schimb de opinii și cu Tudorel Toader chiar înainte de dezbaterea moțiunii. I-am transmis că misiunea sa este să readucă normalitatea în justiție. Mi-a răspuns că își dorește acest lucru. Ulterior, a dezvoltat ideea în plenul Camerei Deputaților. În accepțiunea ministrului Toader, revenirea la normalitate înseamnă „să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele pe care le avem în arhitectura constituţională actuală. Revenirea la normalitate înseamnă şi norme juridice clare, previzibile, predictibile, pe care să le înţeleagă, să le cunoască, să le respecte destinatarii normei, pe de o parte, dar şi cei care le interpretează, le aplică, pe de altă parte. Revenirea la normalitate înseamnă să ne racordăm la standardele europene”. Anormalitate este să mediatizăm excesiv, încălcând dreptul la imagine, intimitate, onoare și demnitate al unor oameni cărora ar trebui să li se respecte drepturile procesuale garantate de lege și de Constituție, să li se respecte prezumția de nevinovăție.

Anormalitate este să falsificăm sau să denaturăm probe, să amenințăm sau să șantajăm martori ori suspecți. Anormalitate este să politizăm actul de justiție. Anormalitate este să arestăm oameni doar în baza unor suspiciuni rezonabile. Normalitate în justiție înseamnă, în primul rând, respectarea legii. Înseamnă și să aducem fiecare autoritate implicată în actul de justiție în matca ei constituțională. Și noi, ca națiune, trebuie să abandonăm acest spirit vindicativ și justițiar, această sete de sânge și răzbunare. De 15 ani, trăim într-o astfel de psihoză, care distruge însăși seva rațională și umană a națiunii. Haideți să ne focusăm pe temele fundamentale care chiar contează pentru România: preluarea președinției Consiliului UE, Anul Centenar, pregătirea țării pentru criza care bate la ușă, reformarea statului. Să găsim formule pentru a eradica sărăcia. 37% din populația României, adică șapte milioane de cetățeni, trăiesc în risc de excluziune socială. Acestea sunt temele care reclamă atenție, dezbatere, acțiune și consens politic”.

CITIȚI AICI EDITORIALUL INTEGRAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *