Skip to content
Puterea Știrilor Video

Remus Borza pune degetul pe rană: Miniștrii marilor ministere economice au fost toată viața lor bugetari

Deputatul independent Remus Borza a fost invitat, miercuri, la emisiunea ”Puterea Știrilor”, în cadrul căreia a vorbit, printre altele, despre nevoia de reformare a clasei politice din România și despre principalele cauze pentru care ”partidele tradiționale” din țara noastră nu mai au aderență la marea masă de votanți.

Problema conducerii României este că niciunul dintre cei care au condus marile ministere economice nu a lucrat în viața lui o zi în privat, spune Borza:

În genere, în politica românească s-a promovat servilismul și mediocritatea.

Oamenii care au care au demonstrat competență, care au generat performanță și valoare au fost marginalizați social, ostracizați, condamnați la anonimat.

Asta este societatea românească, a ultimilor aproape 30 de ani.

Am promovat aproape inconștient non-valoarea, în toate formele ei de manifestare, inclusiv în politică.

Aceleași figuri eterne și eterne în politica românească de 30 de ani, care simt nevoia o dată la patru ani să se reinventeze.

Cei din politică ar trebui să treacă și proba practică, ”să dea o pâine” unui român, să fi plătit un salariu, să fi plătit un leu impozit.

Lumea s-a săturat de partidele tradiționale, de partidele ideologice.

Toate ideologiile sunt cât se poate de seducătoare, toate vând iluzia bunăstării.

Dar, trâgând linie, după 30 de ani de tranziție de la un sistem etatist, la economia de piață, ne dă cu minus: 7 milioane de români, cu tot populismul care a caracterizat toate guvernările României post-decembriste, trăiesc în sărăcie și risc de excluziune socială.

Alți 4 milioane de români s-au văzut peste noapte șomeri și au luat calea pribegiei, lăsând familii, copii, părinți, prieteni, pentru a merge peste mări și țări să își câștige o pâine.

Resursele țării le-am dat pe nimica-toată, industria am pus-o la pământ, 11.000 de combinate, fabrici și uzine au fost distruse.

Efectul acestei dezindustrializări fără precedent în spațiul european a fost un șomaj foarte mare, un exod extraordinar (după Siria, România e cel mai mare exportator de forță de muncă), un mare dezechilibru în balanța comercială (importăm mai mult decât exportăm, pentru că industria românească , aia care a mai rezistat, nu e în stare să livreze populației mare lucru).

Anul trecut am avut un deficit de balanță comercială de 15 miliarde euro, anul ăsta se estimează undeva la 16,9 miliarde euro.

România este supra-îndatorată: avem 100 de miliarde euro datoria totală externă a țării, plecând în 1990 de la zero.

Doar în contul dobânzilor am plătit anul trecut 3 miliarde euro, asta însemnând trei autostrăzi Pitești – Sibiu sau două autostrăzi Comarnic – Brașov.

Guvernările asigurate de partidele doctrinare nu au fost deci cele mai fericite.

Trebuie să încercăm și altceva – probabil aici este și răspunsul la întrebarea: de ce numai 5 milioane de români votează? Și de ce alți 9 milioane de români, nu?

Probabil că răspunsul este că cei 9 milioane de non-votanți nu au crezut în oferta electorală a partidelor tradiționale, nu au crezut în primul rând în conducerea partidelor tradiționale.

Asta este de fapt problema marilor partide din România: lipa unei conduceri convingătoare și a unei comunicări adecvate.

Așa că această Românie tăcută, care nu se manifestă, așteaptă o alternativă. Așteaptă pur și simplu altceva.

Alternativa la acest mod găunos, clientelar și corupt de a face politică este formată din oameni care au demonstrat competență, care au făcut lucruri.

Drama României în acești 30 de ani a fost că niciunul din conducătorii ei nu a lucrat o zi în privat. A fost condusă numai de lefegii.

Miniștrii marilor ministere economice au fost toată viața lor bugetari, și atunci este evident că nu ai viziune.

Cei chemați să facă politică și să stea în capul mesei ar trebui să fie antreprenorii români.

Puteți urmări mai jos declarațiile deputatului independent Remus Borza, între minutele 5:50 și 15:00.

 

1 comentariu la “Remus Borza pune degetul pe rană: Miniștrii marilor ministere economice au fost toată viața lor bugetari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *