Skip to content
Puterea Știrilor Video

Remus Borza susține că Secția Specială nu ar trebui desființată: Să nu mai asistăm neputincioși la erori judiciare și abuzuri

psnews.ro

Deputatul Remus Borza, fost consilier al premierului Viorica Dăncilă, consideră că Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție are rostul ei în combaterea abuzurilor și că România nu ar trebui să urmeze recomandarea GRECO, care cere desființarea ei.

”Noi am creat această instituție, Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, i-am dat o autonomie lărgită la fel cum au DNA și DIICOT, respectând toate principiile care guvernează activitatea judiciară și care sunt statuate în lege.

Se vrea desființarea acestei Secții pentru că aceasta are suficiente garanții ca să nu mai asistăm neputincioși la aceste erori judiciare și la aceste abuzuri pe care presa le-a devoalat în ultimii cinci ani de zile. Iar aceste abuzuri au fost constatate nu de un politician oarecare, ci de către CEDO, care a sancționat România în ultimii ani în peste 1.000 de dosare. Norvegia are 56 de condamnări din 1960, iar România are în 20 de ani 1.000 de condamnări.

Totul se încadrează într-o manieră politicianistă, demagogică, populistă, electorală. Vorbim de recomandări. Comisia de la Veneția dă recomandări, raportul GRECO dă recomandări și nu vizează doar România. (…) O să vedem că Marea Britanie, Germania nici n-au publicat raportul.

România nu este o colonie, legile țării nu se fac la Bruxelles, nu se fac la Strasbourg, se fac în București. Bune sau proaste. Obligația judecătorilor și procurorilor este să le respecte cum or fi ele, bune sau proaste”, a spus deputatul la ”Puterea Știrilor”.

Remus Borza susține că DNA deschidea anchete împotriva magistraților și ținea dosarele la păstrare, pentru a le putea folosi, ulterior, ca instrumente de șantaj.

”Este aberant și trebuie să înțeleagă toată lumea, chiar și cei fără studii juridice: la DNA aveam peste 3.000 de dosare făcute magistraților! Să fim bine înțeleși, în România nu avem sute de mii de magistrați, ci doar vreo 7.000, din care 4.000 de judecători și 3.000 de procurori. La aproape jumătate dintre ei să le instrumentezi dosare și să le ții la naftalină, la dospit cu anii, în scop de șantaj și să-i arăți pisica unui judecător dacă nu dă un mandat de arestare, de interceptare sau o hotărâre de condamnare vi se pare corect?”, a punctat deputatul la ”Puterea Știrilor”.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *