Skip to content
Politică

Remus Pricopie critică prezența liderului PSD la Congresul Partidului Socialiștilor Europeni (PES): A fost un eșec general

Inquam Photos / Octav Ganea

Rectorul SNSPA Remus Pricopie reacționează în urma participării lui Liviu Dragnea la Congresul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), care a avut loc la Madrid.  Acesta consideră că prezența liderului PSD  ”a fost un eșec general.

De altfel, rectorul critică refuzul lui Liviu Dragnea de a ține un discurs  în  limba engleză.

Redăm mai jos declarația integrală.

Participarea lui Liviu Dragnea la Congresul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), care a avut loc la Madrid, în urmă cu câteva zile, a fost un eșec general, scrie rectorul SNSPA Remus Pricopie.

Deși inițial nu a luat în calcul să fie prezent la evenimentul din Spania, se pare că Dragnea a schimbat strategia pe ultima sută de metri, cu speranța că va obține câteva victorii importante, atât pe fond, prin relansarea relației cu principalii lideri ai socialiștilor europeni și obținerea sprijinului pentru acțiunile sale din România, cât și ca o lovitură de imagine. Să le luăm pe rând.

1. Justiția

Riscurile de natură penală pentru Liviu Dragnea nu au fost îndepărtate, în pofida recentelor modificări legislative, prin adoptarea unor ordonanțe de urgență netransparente.

Ceea ce a obținut până acum a fost mai mult o inhibare a Justiției din România și nu ștergerea sau anularea condamnarilor deja pronunțate în cazul său. Iar timpul nu mai este de partea sa.

Prin urmare, are nevoie  ducă mai departe acest proces, cât mai repede, prin adoptarea unei noi ordonanțe care, sub eticheta de „punere în acord a legislației cu deciziile Curțîi Constituționale„,  introducă o amnistie și grațiere mascate.

Dar partenerii social-democrați europeni nu au căzut în cursa acestui discurs al „aplicării deciziilor CCR”. Reacția a fost fermă de respectare a regulilor democratice, respectiv a independenței JustițieiȘi această reacție nu a fost una în spatele ușilor închiseci la lumina reflectoarelor: „Nu depășiți o linie roșie!”, „Nu mergeți mai departe cu presiunile asupra Justiției!”

2. Negociere „tip Dragnea”: „Eu va dau voturi, dar voi ce-mi dați?”

În familia partidelor europene de stânga, PSD este cel mai bine reprezentat partid în Parlamentul European. Prin urmare, voturile PSD ar putea atârna greu în negocierile post-alegeri europene de formare a Comisiei Europene și de alocare, pe familii politice, a diferitelor pozițîi cheie din Parlamentul European.

Conștient de acest lucru, Dragnea a încercat  negocieze la două capete: cu grupul suveranistilor, care prinde contur în acest moment (Italia, Ungaria, eventual Polonia), dar și cu PESSurpriză este aceea deși oferta voturilor este una importantă, „balastul de imagine” reprezentat de Liviu Dragnea este cântărit cu mare atenție de ambele grupuri.

Prin urmare, în acest moment, Dragnea nu are o oferta concretă din partea suveranistilor, al cărui viitor este oricum incert, în timp ce socialiștii europeni nu-l cautioneaza „în orice condițîi„.

Acest joc dublu, practicat cu succes de Dragnea la București, nu a dat rezultate la nivel european.

3. Imaginea de „lider european”

Liviu Dragnea a visat mereu  fie în dialog cu liderii europeni și ai lumii. În perioada când era viceprim-ministru în Guvernul Pontainsistă  fie prezent la toate acțiunile externe importante și chiar  primească „responsabilități” pe relațiile bilaterale.

Cum însă nu stăpânea o limba străînă la nivel funcționalera mai greu  i se atribuie astfel de însărcinăriPrin urmare „a ratat” acel moment pentru a se lansa pe scenă internațională.

Dar nici de la preluarea guvernării (decembrie 2016) nu a reușit  construiască o agenda externă consistentăMai multdupă (semi) vizită din SUA (ianuarie 2017) și cea din Elveția (iunie 2018), în presă au curs cu precădere subiectele de scandal și mai puțîn cele privind „agenda publică„.

Acum, la Madrid, a primit sfatul  aibă un discurs moderat, „european”. L-a urmat, crezând  este suficient pentru a se „reintegra” în grupul PESdupă o absența lungă și după repetate episoade naționaliste și antieuropene jucate la București. S-a înșelat. Nu a fost suficient.

Așa cum a spus foarte clar Ana Gomes, un important lider social-democrat din Portugalia, chiar în timpul dezbaterilor, „realizările” lui Liviu Dragnea se cunosc foarte bine și se găsesc ușor pe Google – corupție, OLAF, abuzuri la adresa justiției etc. Prin urmare, discursurile sale nu pot șterge faptele.

Mai mult, criticile legate de prezența lui Liviu Dragnea la Congresul PES au fost atât de dure, încât Frans Timmermans a fost nevoit  se delimiteze de el la scenă deschisă și -l avertizeze asupra derapajelor democratice din România: „Liviu, dacă vreți  faceți parte din această familie, trebuie  respectați valorile noastre fundamentale”.

Iar capitolul „imagine” nu s-a încheiat aici. Cu acest prilej am mai descoperit  doamna Corina Crețu este respectată de toată lumea în cadrul grupului PESîn timp ce doamna Viorica Dancila, prim-ministru al Guvernului României, fost parlamentar european, nu este salutată în mod deliberat de unii oficiali și, mai multîn discuțiile informale, îi sunt imputate „minciunile” prezentate în mod repetat la Bruxelles.

În România, aceste „realizări” de la Madrid ale președintelui PSD au fost inițial ușor cosmetizate de mașînăria de propagandă, foarte probabil plătită din bani publici. Chiar și așaînsă, avertismentul dur al lui Timmermans la adresa lui Dragnea a pătruns în casele tuturor celor care au fost curioși  afle ce a făcut șeful PSD la Congresul PES.
Și au aflat!

Atât de bine au aflat, încât un bătrân de 86 de ani, din mediul rural, votant PSD de 29 de ani, mi-a zis azi: „Mai, nepoate, Dragnea asta iar ne-a făcut de ras.”

Nu am avut argumente -l contrazic” a scris Remus Pricopie într-un articol, informează Digi 24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *