Remus Pricopie, rectorul SNSPA: „Am sentimentul ca intre AUR si Piedone exista o fratie mai veche”

remus pricopie
Sursa foto: Facebook / Remus Pricopie

Discutiile tot mai aprinse din coalitie, legate de pastrarea sau renuntarea la candidatura medicului Catalin Cirstoiu au reaprins o cursa electorala care se anunta searbada. PSD ar vrea sa renunte la Cirstoiu si sa-l sustina, fie si indirect, pe Piedone, in vreme ce PNL nici nu vrea sa auda de primarul cu cinci carnete auto luate intr-o zi si cu atatea rude angajate in primarie. Am solicitat opinia unui bun cunoscator al mediului politic dambovitean, rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, Remus Pricopie, pentru a afla cum stau lucrurile in fotografia de moment a situatiei.

Domnule rector, candidatul coalitiei la Primaria Generala a Capitalei, medicul Catalin Cirstoiu, a fost la un pas de a fi retras din cursa electorala. Cine credeti ca ar fi avut interes sa-l retraga si de ce totusi el a ramas? Sa se fi dat telefoane din Deal?

Sa incepem cu „Dealul”, asa cum ati desemnat dumneavoastra Palatul Cotroceni. In opinia mea, Presedintele Klaus Iohannis nu a interferat cu modul in care partidele au negociat aliantele politice si candidatii, atat pentru alegerile europene, cat si pentru cele locale. Cred ca presedintele Iohannis este la curent cu modul in care se deruleaza anumite pregatiri electorale, dar nu cred ca se implica la nivel de nominalizari persoane, ci mai mult la nivel de principii.  Legat de discutiile publice – „pe surse” – privind retragerea candidatului Cirstoiu din competitia electorala, cred ca a inceput ca o strategie sustinuta din mai multe zone, in principal USR si PUSL, cu scopul de a scoate din cursa un candidat important. Nu exclud ca, in faza a doua, si alte grupuri de interese, inclusiv din PSD si PNL, sa se fi alaturat acestui demers.

Se ridica, insa, o serie de intrebari simple. Prima: daca medicul Cirstoiu nu are sanse sa castige alegerile, de ce se depune un efort atat de mare sa fie discreditat si, eventual, eliminat din cursa, chiar inainte ca aceasta sa inceapa? Mai exista si un al doilea element important. Conform mai multor sondaje, medicul Cirstoiu a reusit in mai putin de 20 de zile sa ajunga la o intentie de vot de 23%. Ceilalti doi candidati – Nicusor Dan si Piedone – au scazut destul de mult. Prin urmare, cum sa scoti din cursa un candidat cu sanse sa castige alegerile? Iar aici explicatia poate fi urmatoarea: scoaterea medicului Cirstoiu din cursa este avuta in vedere de unii tocmai pentru ca are sanse sa castige. Strica jocurile unora, ceea ce, evident, poate fi inacceptabil pentru unele grupuri de interese nelegitime. Dar sa revenim la PSD si PNL. Cine crede ca un partid este un monolit de idei, proiecte si interese greseste. In orice partid, inclusiv in cele doua care formeaza alianta de guvernare, avem grupari diferite, cu interese uneori convergente, alteori divergente. Cele mai mari razboaie politice sunt cele care se desfasoara in interiorul propriilor partide, nu intre partide. Aici intervine rolul liderilor. In opinia mea, atat Marcel Ciolacu, cat si Nicolae Ciuca incearca sa gaseasca formulele care pot asigura echilibrul in interiorul partidelor pe care le conduc, dar si raporturile dintre PSD si PNL care sa asigure stabilitatea acestei aliante politice.

In fapt, asta este ceea ce face orice lider: asigura echilibrul organizatiei pe care o conduce, un echilibru care sa mentina echipa unita si capabila sa avanseze pe un drum. Sa nu uitam ca anul acesta mai sunt si alte alegeri, nu numai cele europene si locale, iar masinaria numita „partid” trebuie sa fie functionala, sa nu se gripeze la primul test electoral. Uitati-va la listele pentru europene, la toate listele, nu numai cea a aliantei PSD-PNL: acolo avem expresia unor negocieri multiple, care sa satisfaca cerintele votantilor partidelor respective, dar si pretentiile activului de partid. Revenind insa la medicul Cirstoiu, eu cred ca DACA reuseste sa beneficieze de sustinerea celor doi presedinti de partid – Marcel Ciolacu, PSD, si Nicolae Ciuca, PNL, – pana la depunerea oficiala a candidaturii, iar apoi sa fie sprijinit de cele doua partide in campanie, are sanse sa castige alegerile pentru Primaria Municipiului Bucuresti.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: