Considerat, de multi analisti, drept „cel mai important an din istorie”, avand in vedere ca miliarde de cetateni din intreaga lume vor decide viitorul unor mari puteri, precum Statele Unite, Rusia sau India, anul 2024 ar putea fi decisiv si pentru viitorul Romaniei. Din 2024 tara noastra ar putea continua sa mearga pe drumul stabilitatii euro-atlantice sau ar putea alege un drum nou, dirijat de forte ostile democratiei occidentale si simpatizand mai curand cu autoritarismul de tip Putin sau Orban. Despre pericolele care ne pandesc la alegerile din acest an l-am rugat sa ne vorbeasca pe rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, prof. univ. dr. Remus Pricopie.
Stimate domnule rector, in 2024 vom avea patru randuri de alegeri. In opinia dumneavoastra vor schimba aceste alegeri peisajul politic romanesc sau il vor cimenta in aceeasi structura actuala – doua partide mari, aflate la putere (PSD si PNL) si alte doua intr-o perpetua opozitie (USR si AUR)?
Democratia a fost conceputa ca un sistem prin care oamenii se pot organiza pentru a conduce mai bine o comunitate, in mod transparent si in interesul tuturor cetatenilor. Prin urmare, democratia nu ii are in centru pe politicieni, ci pe cetateni. Spun acest lucru pentru ca uneori alegerile si campaniile electorale sunt tratate ca si cum ar fi strict o „treaba de partid”, nu o problema care vizeaza fiecare comunitate in parte si optiunile pentru viitor.
Iata de ce, alegerile sunt un test nu numai pentru politicieni si partidele pe care le reprezinta, dar si pentru noi, fiecare dintre noi. Iar testul acesta se aplica inclusiv celor care cred ca politica nu este treaba lor sau ca-si exprima dispretul sau dezaprobarea fata de situatia politica din tara prin absenteism sau vot auto-anulat.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News