Remus Pricopie: Rusia defilează (politic) prin democrațiile euro-atlantice. În România… totul este ok

Remus Pricopie SNSPA
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Rectorul SNSPA Remus Pricopie discută luni despre implicarea Rusiei în viața politică a statelor euro-atlantice. Acesta amintește de alegerile din 2016, din SUA, unde Donald Trump a câștigat, de BREXIT-ul din Marea Britanie, Partidul Libertății, de extremă dreaptă, care a câștigat duminică alegerile din Austria, dar și de politicieni finanțați de Kremlin, ca Marie le Pen în Franța sau Giorgia Meloni în Italia.

Metoda de propagandă, explică rectorul, constă în a construi și finanța o rețea extinsă care să cuprindă jurnaliști, politicieni, analiști, profesori, preoți, magistrați, militari, oameni de afaceri, artiști, ONG-iști etc.

„𝐑𝐮𝐬𝐢𝐚 𝐝𝐞𝐟𝐢𝐥𝐞𝐚𝐳𝐚̆ (𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜) 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨-𝐚𝐭𝐥𝐚𝐧𝐭𝐢𝐜𝐞.

𝐈̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 – … – 𝐭𝐨𝐭𝐮𝐥 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐎𝐊.

Probabil mulți au crezut că implicarea Kremlinului în alegerile din SUA, din 2016, a fost numai o temă de dezbateri politice, fără acoperire în realitate, menită să explice eșecul candidatei democrate Hillary Clinton în fața republicanului Donald Trump. Mai târziu, însă, au apărut dovezile care, corelate cu comportamentul total atipic al unui președinte american în funcție, în raport cu Putin, au scos la lumină imensul mecanism de propagandă construit de Kremlin pe teritoriul SUA, cu scopul de a distorsiona opțiunile politice ale cetățenilor americani. Obiectivul principal, în această fază, nu a fost să construiască „favorabilitate” în raport cu Rusia, ci să declanșeze mecanisme de ură între diferite segmente ale populației din Statele Unite. O țară dezbinată devine incoerentă, atât în materie de politică internă, cât și în ceea ce privește politica externă. Niciodată, până la Trump, nu au existat atât de mari tensiuni între republicani și democrați, pe agenda internă, dar și pe marile teme globale: apărarea valorilor democratice, lupta împotriva dictaturilor, raportarea la terorism, respectarea sistemului de drept internațional, promovarea multilateralismului etc.
Dar metoda „infiltrării politice”, folosită de Kremlin astăzi, este construită și adaptată la noile realități, plecând de la vechile structuri NKVD, ulterior KGB. Înainte de a acționa, ai nevoie de o rețea extinsă, funcțională, finanțată, plasată și promovată în timp, uneori în decenii, formată din jurnaliști, politicieni, analiști, profesori, preoți, magistrați, militari, oameni de afaceri, artiști, ONG-iști etc. La momentul potrivit, rețeaua devine vocală. Mai întâi este „contestatară”, cultivând, în același timp, disoluția socială. Denigrează tot ce poate: UE, NATO, instituțiile fundamentale și/sau domenii/profesii (educație/profesori, armată/militari, sănătate/medici, oameni de afaceri, biserică etc.). Apoi declanșează etapa de preluare a puterii.
În Marea Britanie, fără implicarea Kremlinului, BREXIT-ul nu ar fi avut loc. În SUA, fără Putin, Trump nu ar fi câștigat alegerile, în 2016. În Franța, Marine Le Pen (finanțată masiv de Putin) nu ar fi ajuns azi în poziția de favorită pentru alegerile prezidențiale din 2027. În Italia, prietenii lui Putin sunt deja la guvernare de ceva timp, Meloni fiind una dintre variantele 𝑠𝑜𝑓𝑡 ale extremismului politic, alimentat de Kremlin. Ungaria … povestea este prea bine cunoscută, ca să o mai dezvoltăm aici. În Moldova, Dodon, președintele în funcție, în urmă cu ceva timp, primea bani „la sacoșă”, direct de la Moscova, pentru a stimula mișcările anti-românești, anti-UE și anti-NATO. În Austria, am văzut ieri cum un partid fondat de fasciști, în urmă cu peste 70 de ani, a ajuns pe primul loc.”
Continuă prin a vorbi despre cazul României, rectorul vine cu o ironie, spunând că nu ar avea politicieni, jurnaliști care să fie finanțați de către Rusia. Spune despre europarlamentarii români că sunt respectabili, și că din dragoste pentru propria țară, nu s-ar implica în asemenea acțiuni de propagandă. Acesta recomandă expunerea publică și aplicarea legii în cazul extremiștilor sau agenților de propagandă, lucru practicat prea puțin în țară.
„În România – după liniștea din spațiul politico-mediatic, pare că … – totul este OK.
Nu avem politicieni, jurnaliști, oameni de afaceri, profesori universitari, (foști) ofițeri etc. implicați în acțiuni de tip KGB de destructurare a instituțiilor fundamentale ale Statului Român și preluare, chiar și parțială, a puterii. Nu avem candidați la prezidențiale care cochetează cu Estul și nici politicieni finanțați „la sacoșă”, prin intermediul unor oameni de afaceri dubioși. Totul este transparent și în binele cetățenilor români. În Parlamentul României și în Parlamentul European avem numai politicieni respectabili, care, din dragoste de țară, nu și-ar permite să acționeze ca „agenți de propagandă rusă”. Prin urmare, recenta decizie definitivă a unei instanțe care vorbește despre faptul că un partid ar acționa împotriva intereselor României – motiv de declanșare a procedurilor de desființare a partidului respectiv, conform legislației în vigoare – cu siguranță este o eroare judiciară, care va fi corectată rapid, printr-o cale excepțională de atac. De asemenea, Republica Moldova și Ucraina au greșit când au îndrăznit să declare un politician român, mare patriot, 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎 𝑛𝑜𝑛 𝑔𝑟𝑎𝑡𝑎.
PS1: Pentru a nu exista dubii sau tentația de a distorsiona mesajul inițial, paragraful de mai sus este integral sub semnul ironiei sau, cum ar spune bătrânii, „facem haz de necaz”.
PS2: Singurele modalități de a lupta cu extremiștii și cu agenții de propagandă rusă, pe teritoriul României, sunt să-i expui opiniei publice și să aplici legea. Din păcate, numărul celor care au curajul să o facă este foarte mic. Este adevărat, atunci când vorbești despre aceste lucruri intri în malaxorul de denigrare al rețelelor media pro-Kremlin. Aceasta este rețeta „standard”. Eu îmi asum acest lucru, dar aici cred că mult mai important ar fi să-și asume cei care candidează pentru diferite poziții politice, inclusiv cei care cer votul cetățenilor pentru a ajunge Președintele României. Dacă nu se va schimba nimic în această direcție, dacă oamenii politici și instituțiile nu vor acționa, conform legii – așa cum a făcut instanța, în procesul AUR vs. Ioana Constantin –, mai devreme sau mai târziu, și România va cădea în cursa diversiunilor venite din Est.”, a mai afirmat Remus Pricopie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: