Skip to content
Politică

Remus Ștefureac: „Cred că e un lucru bun faptul că premierul a recunoscut că a greșit”. Ce consecințe va avea în competiția din PNL

Facebook/Remus Ștefureac

Informația potrivit căreia premierul Florin Cîțu a fost amendat contravenţional în Statele Unite ale Americii pentru conducere sub influenţa alcoolului nu îi va afecta șansele acestuia în bătălia finală pentru președinția PNL, spune pentru PS News, politologul și directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac. În opinia acestuia, premierul Florin Cîțu ar trebui să aibă o inițiativă legislativă de înăsprire a pedepselor în România, „după modelul din America” pentru persoanele care se urcă la volan, fiind sub influența alcoolului.

„Judecând după primele reacții și modul în care a fost interpretat acest subiect, am dubii că vor exista consecințe majore. Eu personal, în mod normal, după un  astfel de subiect, m-aș aștepta să văd, mai ales într-o țară în care sunt enorm de multe victime pe șosele României de consumul de alcool chiar să văd o reacție riguroasă la nivelul PNL, la nivelul partidelor politice, la nivelul premierului, în direcția înăspririi legislației.

Cred că e un lucru bun faptul că premierul a recunoscut că a greșit și că a plătit pentru această greșeală, însă ce mi-a atras mie atenția este faptul că în Statele Unite ale Americii, pentru conducerea sub influența alcoolului mergi la închisoare între 2 zile și un an de zile, lucru care în România nu se întâmplă. Ar fi nimerită o inițiativă legislativă, chiar din partea premierului care a greșit.

Mai sunt persoane care au greșit. George W. Bush a fost identificat într-o situație asemănătoare și a fost de două ori președinte, de asemenea și Barack Obama pentru consum de marijuana și a fost de două ori președinte, însă nu aici este problema. Problema este cum rezolvi problema ulterior și cum transmiți un mesaj de responsabilitate în societate.

M-aș aștepta de la domnul Cîțu, ca reacție la acest subiect, să aibă o inițiativă legislativă de înăsprire a pedepselor în România, poate după modelul din America pentru persoanele care consumă alcool în timp ce conduc mașina. Lejeritatea cu care văd că este abordată această tema în spațiul public de către anumiți comunicatori: <<Da dom’le, ai consumat, cine nu consumă>>, e o chestiune chiar gravă că ne punem această întrebare, nu ar trebui să consumăm la volan pentru că mor mame, copii, părinți, bunici și dacă ne uităm pe statisticile poliției, vorbim în ultimii 20 de ani de peste 10.000 de victime ca urmare ale accidentelor grave care se întâmplă pe șoselele din țară.

M-aș aștepta din partea liderilor PNL, din partea premierului de o responsabilizare prin inițiative care să ducă la înăsprirea pedepselor. Mai ales având în vedere ceea ce se întâmplă și în această vară, când vedem o avalanșă de incidente pe șoselele României provocate de atât de inconștiența șoferilor cât și de lipsa unor legi mai aspre care să sancționeze derapajele”, spune Ștefureac.

În opinia politologului, șansele premierului în ceea ce privește bătălia finală pentru președinția PNL nu îi vor fi afectate din cauza acestui episod.

„Nu cred că acest episod îi va afecta șansele domnului Cîțu în interiorul PNL. Acest episod ridică o problemă cu privire la noi ca societate și clasă politică, o problemă de responsabilitate și de responsabilizare.

Orice abatere pe care o comiți astăzi poate avea consecințe asupra carierei tale pe termen lung, iată dovadă chiar situația în care se află domnia sa și prin urmare chiar dânsul să fie inițiatorul unor astfel de măsuri legislative. Cred că ar fi o atitudine de responsabilitate și care ar depăși zona de cancan în care cu toții ne batem pe urmă că fiecare mai consumă o berică. Nu, nu ar trebui să mai consume nimeni o berică în timp ce conduce pentru că de cele mai multe ori consecințele sunt grave, mai ales în România, unde infrastructura rutieră este așa cum este.

Din punct de vedere al imaginii, din punct de vedere moral, cu siguranță există niște consecințe.

Dincolo de discuțiile de cancan, dincolo de dezbaterile politice, sper să rămânem cu o urmare pozitiva în urma adoptării unor politici publice în folosul întregii țări și în folosul cetățenilor”, spune Remus Ștefureac.

În ceea ce privește apariția informației potrivit căreia Florin Cîțu a fost amendat contravenţional pentru conducere sub influenţa alcoolului după 20 de ani de la petrecerea evenimentului,  Ștefureac susține că asemenea lucruri se întâmplă des în politică și sunt „firești”.

„Sunt lucruri normale. Informațiile despre Barack Obama au apărut tot așa, la 20 de ani după consumul de marijuana. În campanii electorale se întâmplă astfel de lucruri. Coincidență, necoincidență, acestea sunt elemente firești care țin de documentarea asupra fiecărui candidat care poate fi făcută de adversari politici sau de către mass-media. Sursa nu o știm, iar speculațiile nu ajută la informarea opiniei publice”, conchide Remus Ștefureac.

Premierul Florin Cîţu a precizat, în legătură cu informațiile publicate în exclusivitate de PS News, că a făcut o greşeală în urmă cu 20 de ani, dar este interesant că informaţia apare de abia acum când are loc competiţia internă a PNL.

Acum 20 de ani a fost vorba de un DIY, conducere sub influenţa alcoolului. Am plătit amenda respectivă, una foarte mare. Am făcut o greşeală acum 20 de ani. E interesant că apare această informaţie acum când este competiţia internă PNL”, a declarat Florin Cîţu, întrebat, miercuri, dacă a fost încarcerat două zile în SUA şi dacă a plătit o amendă pentru conducerea sub influenţa alcoolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *