Skip to content
Politică

Remus Ştefureac, director INSCOP: O prezență mare la vot dezavantajează PSD. Europarlamentarele sunt un reper bun pentru alegerile prezidențiale din acest an

Twitter
" "

Remus Ştefureac, politolog-director INSCOP, în exclusivitate pentru PSnews.ro, a declarat că o prezență mare la vot la alegerile de duminică îi dezavantajează pe social-democrați.

Potrivit directorului INSCOP, „europarlamentarele sunt un reper bun pentru alegerile prezidențiale din acest an”. Amintim că alegerile europarlamentare 2019 au fost un moment de adevărată revoluție a românilor, care s-au prezentat la vot în număr record.

" "
" "

49,02% a fost prezența finală la urne, adică nu mai puțin de 8.954.959 din cei 18.267.732 de cetățeni români înscriși pe listele permanente și speciale. Ca să facem o comparație, la alegerile parlamentare de la finalul anului 2016, prezența la vot a fost de doar 39.5%.

„În pofida comentariilor dinainte de elegeri, o prezență mare la alegerile prezidențiale este firească. Sigur, se poate comenta despre faptul că această campanie nu a fost la fel de interesantă ca alte dăți, dar vorbim despre alegeri prezidențiale și este absolut normal să avem o prezentă ridicată la vot.

N-ar trebui să surprindă foarte mult decât raportat la niște așteptări ale unor actori politici. Prezența poate să avantajeze sau nu anumiți actori politici. În primul rând, o prezență mare la vot avantajează democrația, în mod cert. În al doilea rând, aș putea spune că depinde foarte mult de structura acestei prezențe. Dacă este o prezență mai mare în mediul urban, evident că îi avantajează pe acei candidați din zona spectrului de dreapta care beneficiază de susținere acolo. Dacă avem o prezență mai mare în mediul rural, în prima parte a zilei de regulă așa se întâmplă – ruralul se mobilizează mai bine, sunt avantajați candidații de stânga, social-democrații”, a declarat Remus Ştefureac pentru PSnews.ro

Remus Ştefureac nu a exclus și faptul că am putea avea surprize la vot. „În buna tradiție a alegerilor importante din România, cred că în ultimele cicluri nu au lipsit surprizele”, spune acesta.

„Candidații de centru-dreapta sunt avantajați de o prezență mai mare și cu atât mai mult de o prezență mai mare în mediul urban. Firesc, acolo se concentrează bazinul lor electoral. 

În buna tradiție a alegerilor importante din România, cred că în ultimele cicluri nu au lipsit surprizele, drept urmare există posibilitatea să avem surprize la aceste alegeri. Depinde ce surprize, pentru cine și de ce.

 Firesc, o prezență mare la vot dezavantajează PSD. Europarlamentarele sunt un reper bun pentru alegerile prezidențiale din acest an pentru că la europarlamentare am avut acea prezență enormă”, a conchis Ștefureac.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *