Skip to content
Politică

Remus Ștefureac, director INSCOP: Orientarea pro-occidentală a românilor a rămas o constantă

PS News

Într-un articol apărut în revista „Cultura”, politologul și directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, pune România în lumina unei țări pro-occidentale, fără niciun dubiu.

Deși uneori se mai pot observa nuanțe în discursul public, vocile politice care adoptă în mod fățiș o poziționare anti-occidentală sunt izolate, excentrice și percepute fie anti-naționale, fie purtătoare ale unui steag străin. Observația de mai sus trebuie însă explicată cu argumente”, spune Remus Ștefureac.

După un sfert de veac, elitele și populația în ansamblu au reînceput să rezoneze simultan în direcția pro-occidentală,  iar adeziunea față de democrație, opțiunea consolidată a imensei majorități a românilor pentru Occident (UE, NATO) în dauna Eurasiei reprezintă marele câștig al ultimilor 25 de ani, crede sociologul.

„Chiar și în contextul celor mai dificile și recente provocări, când unele pârghii ale puterii executive și legislative păreau acaparate pe tăcute de vectori anti-occidentali, orientarea prooccidentală a românilor a rămas o constantă”, adaugă Ștefureac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *