Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Remus Ștefureac, director INSCOP: Dacă se va menține același ritm până la finalul zilei, prezența la vot va depăși 40%

psnews.ro

Într-o declarație pentru PS News, Remus Ștefureac, director INSCOP Research, a declarat că, după primele trei ore de la deschiderea urnelor de vot, prezența este cu 30-40% mai mare decât în 2016, iar dacă acest ritm va fi asemănător, peste 40% dintre bucureșteni își vor exercita dreptul la vot.

Sociologul susține că „procesul electoral este foarte sigur, mult mai sigur decât procesul de achiziționare a unor bunuri de consum, decât a merge la magazin” și îndeamnă toți cetățenii să meargă la urne, alegerile locale, alături de cele parlamentare fiind din punctul de vedere a directorului INSCOP Research, cele mai importante.

Prezența este mai mare decât în 2016 așa cum noi la INSCOP am anticipat lucrul acesta, încă de la primele ore ale dimineții. Lucrul acesta este un lucru bun pentru democrație cu siguranță pentru că ne exercităm și noi dreptul la vot chiar de la primele ore ale dimineții.

Procesul electoral este foarte sigur, mult mai sigur decât procesul de achiziționare a unor bunuri de consum, decât a merge la magazin, în mod cert. Prin urmare, vremea este bună, alegerile locale, alături de cele parlamentare sunt din punctul meu de vedere cele mai bune alegeri pentru viața oamenilor de zi cu zi, mult mai importante decât cele europarlamentare sau cele prezidențiale unde am avut prezențe foarte mari în 2019.

În mare ar fi toate argumentele pentru bucureșteni și pentru toți cetățenii din toată țara să se prezinte la vot. La nivel național remarc că este o prezență relativ similară, la ora 11:00, în 2016 erau 12% iar astăzi au fost 11,6%. Deci mă aștept ca prezența la nivel național la finalul zilei să fie cumva similară celei din 2016, în schimb, la București va fi în mod evident mai mare”, explică sociologul.

Întrebat ce crede despre depășirea pragului de 40 de procente privind prezența bucureștenilor la vot, Remus Ștefureac afirmă că „vom putea spune lucruri mai sigure și bazate pe date după raportările de prezență de la ora 14:00”. Totodată, dacă ritmul va fi constant iar alegătorii vor fi în număr mult mai mare decât în 2016, se va depăși cu mult 40%.

„Sincer, asupra acestui prag vom putea spune lucruri mai sigure și bazate pe date după raportările de prezență de la ora 14:00. Faptul că sunt primele ore ale dimineții, e posibil ca o parte dintre bucureșteni să fi mers tocmai pentru a evita aglomerațiile, deci nu putem să știm în acest moment.

Este posibil evident, depinde de cât de mult se va ține ritmul. Dacă ne uităm pe datele din primele trei ore ale dimineții vedem că astăzi, în 2020, s-a votat într-o proporție de 30-40% mai mare decât în 2016, ceea ce reprezintă foarte mult. Dacă s-ar mai ține această diferență de 30-40% mai mulți votanți în 2020 față de 2016 până la finalul zilei evident că se va depăși 40%, poate chiar se va depăși cu mult 40%.

Dacă nu se va menține acest procent, evident că nu se va întâmpla acest lucru. De-asta spun că va trebui să așteptăm raportările de prezență după ora 14:00 să vedem dacă se păstrează un ritm sau nu”,  a conchis Remus Ștefureac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *