Într-un amplu interviu acordat Gazetei Sporturilor, Remus-Ioan Ștefureac, directorul INSCOP Research, lector al Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA, unde predă cursuri despre combaterea dezinformării și sondarea opiniei publice, a abordat mai multe teme de actualitate din societate, cu reflexii puternice inclusiv în zona sportului de la noi. Ce indică preferințele politice și intențiile de vot exprimate în ultima vreme de oamenii din sport? Cât de vulnerabili sunt ei în fața fake news-urilor? Care sunt tendințele globale regăsite azi și în România?
Sociologul Remus Ștefureac, directorul uneia dintre cele mai importante instituții de cercetare din piață, precum și președinte al think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, filtrează câteva dintre temele care au divizat societatea noastră odată cu alegerile din toamnă. Cum percepe înclinațiile tot mai evidente spre partidele „suveraniste?” Cât de nociv e pentru societate discursul militant tip Gigi Becali? E sportul din România predispus să devină, asemenea altor zone, un teren fertil acțiunilor și discursurilor anti-europene?
O incursiune necesară, ponderată și nepărtinitoare în subiectele incomode ale zilelor noastre, apelând la expertiza unei voci academice avizate, mereu la curent cu turbulențele de pe scena politică autohtonă, dar și din societate.
– Domnule profesor Ștefureac, am remarcat în ultima perioadă, în zona sportivilor români, o înclinație evidentă către partidele suveraniste și tipul acesta de candidați. De ce credeți că prinde retorica de tip Călin Georgescu în lumea sportului de la noi?
– În primul rând, din capul locului, poate nuanțăm un pic termenul acesta, „suveranist”, care e un pic abuzat. Mai bine cu mesaj populist, radical, cam în zona aceasta ne plasăm. Ca să avem o analiză cât mai corectă, merită să vedem cum se poziționează în general reprezentanți ai lumii sportului nu doar în România, ci și în zona europeană, pe plan global, în Statele Unite, fiindcă vorbim de un fenomen mai extins. Sunt niște tendințe globale, iar parte dintre ele le regăsim la noi. Pe de altă parte, cred că e și un specific al nostru.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News