Skip to content
Puterea Știrilor Video

Remus Ștefureac (Inscop Research), ipoteză surprinzătoare pentru confruntarea de la prezidențiale. Ce mutare ar putea face PSD

Facebook/Remus Ștefureac

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a precizat că există mari șanse ca cel care va câștiga Congresul USRPLUS să fie și candidatul formațiunii politice la alegerile prezidențiale, mai ales în contextul în care, atât Dacian Cioloș, cât și Dan Barna, au inițiat o astfel de ipoteză.

Însă, potrivit acestuia, partidele de centru-dreapta vor trebui să aleagă în 2024 un candidat puternic, capabil să învingă un PSD „cu o formulă ceva mai cuprinzătoare, capabilă să lărgească orizontul și capacitatea de a atrage electorat și din alte zone decât cele strict legate de bazinul electoral al acestui partid”.

Este posibil ca cel care va câștiga la Congresul USRPLUS să fie și candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2024. Însă, dacă este să gândim strategic aceste alegeri, cred că miza principală pentru partidele de dreapta va fi legată de acel candidat care va avea șansele cele mai mari să intre în turul 2. Cred că în primul tur la alegerile prezidențiale vom avea o competiție pe clară pe zona de centru-dreapta pentru desemnarea acelui candidat care are profilul cel mai bun să intre în turul 2 și să învingă un candidat PSD. PSD cred că va veni la alegerile prezidențiale cu o formulă ceva mai cuprinzătoare, capabilă să lărgească orizontul și capacitatea de a atrage electorat și din alte zone decât cele strict legate de bazinul electoral al acestui partid.

Prin urmare, în fața unei asemenea provocări, partidele de centru-dreapta vor trebui să cumpănească atent. În 2024, după o erodare inevitabilă, competiția pentru alegerile prezidențiale va fi mai echilibrată. Cumva ne aducem aminte de competițiile dintre Traian Băsescu- Adrian Năstase și Traian Băsescu- Mircea Geoană, decise la jumătăți de procent”, a declarat Remus Ștefureac la Puterea Știrilor.

Ludovic Orban, Dan Barna și Dacian Cioloș se gândesc la prezidențiale

Atât Ludovic Orban, candidat la Congresul PNL, cât și Dan Barna și Dacian Cioloș, candidați la Congresul USRPLUS, au vorbit recent despre o posibilă candidatură și la alegerile prezidnețiale.

Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat că ştie că, odată cu candidatura pentru un nou mandat la șefia partidului, trebuie să ia foarte în serios şi candidatura la preşedinţia României.

„E prematur, cum a spus colegul meu Florin Cîţu, să vă dau un răspuns. Sunt conştient de faptul că, odată înscris în lupta pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, odată cu acest mandat, trebuie să iau în calcul şi candidatura la Preşedinţia României, pentru că preşedintele Partidului Naţional Liberal va trebui să intre în lupta pentru alegerile prezidenţiale din 2024. Sigur, pe de altă parte, sunt un om care am în vedere toate alternativele, în politică e bine să ai o gândire strategică”, a declarat Ludovic Orban.

Și vicepremierul Dan Barna, care în urmă cu câteva săptămâni nu excludea posibilitatea de a candida la alegerile prezidențiale din 2024, leagă acum această eventualitate de succesul guvernării din care face parte și de propria sa performanță în acest guvern. Luna trecută, copreședintele USR PLUS declara într-o emisiune la Digi24 că nu exclude o nouă candidatură la președinție, acest fiind „un scenariu real”, pe care-l discută cu colegii.

La rândul său, Dacian Cioloș a anunțat și el în mod oficial că intenționează să candideze la șefia partidului și că ia în considerare și o candidatură la alegerile prezidențiale.

Nu exclud. 2024? Nu știu, să vedem. Probabil. Dacă nu va fi în 2024, nu știu când s-ar mai putea”.

El a explicat că și-a dat seama ce poate face și ce nu poate face un președinte din interacțiunea din poziția de premier: ”E e o poziție din care crezi că poți face multe lucruri. Îmi dau seama ce poate face și ce limite are un președinte. Proiectăm puterea supremă în stat asupra președintelui, dar un președinte nu poate face totul singur”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *