Skip to content
Politică

Remus Ștefureac, pronostic negru pentru premierul Cîțu: Este o majoritate de peste 50 de voturi împotriva lui

Facebook/Remus Ștefureac

Într-un interviu pentru PS News, politologul și directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, este de părere că moțiunea de cenzură inițiată de PSD are toate șansele să treacă de votul plenului, ținând cont de „poziționările și aritmetica parlamentară”.

„Dacă judecăm după poziționările politice, PSD, AUR și USRPLUS care au spus că vor vota această moțiune și asociem aceste declarații cu aritmetica parlamentară, această moțiune are toate șansele să treacă. Întotdeauna, nu doar în politica românească, ci și în alte părți, de la declarații la fapte este o distanță destul de mare. Rămâne de văzut. Cert este că, strict după poziționările politice, nu văd care ar fi șansele ca această moțiune să nu treacă de Parlament. Este o majoritate de peste 50 de voturi, prin urmare, chiar și dacă 10, 20 de parlamentari se îmbolnăvesc sau își schimbă opțiunea peste noapte, tot e dificil de anulat această majoritate împotriva Guvernului rezultată din declarațiile și poziționările liderilor partidelor politice de opoziție. 

În cazul în care moțiunea va trece, conform Constituției, Guvernul Cîțu își face bagajele și pleacă acasă. Procedural, e o perioadă de interimat, dar așteptăm să vedem negocierile dintre partidele politice, să vedem cine este capabil să formeze o majoritate, iar de la momentul în care va cădea acest Guvern redevine esențial rolul președintelui României care se va consulta cu partidele, va constata dacă există sau nu majoritate, va face o nominalizare de premier care va încerca să facă o majoritate și apoi vom vedea în Parlament testarea acestei majorități”, spune Ștefureac.

În cazul în care Guvernul Cîțu va pica, analistul susține că viitoarea propunere pentru funcția de prim-ministru „trebuie să fie acceptată de toate partidele fostei coaliții”.

„Mi-e greu să spun, pentru că nu știm cine va avea capacitatea de a forma o majoritate. PSD își dorește să meargă pe scenariul alegerilor anticipate, deci PSD nu va propune un nume de prim-ministru, mă îndoiesc că AUR va propune, poate cineva din PNL. Dacă este o negociere serioasă între partidele fostei coaliții, respectiv între PNL și USRPLUS, un alt liberal și-ar putea asuma poziția de prim-ministru, ar putea strânge o majoritate, cu condiția ca această propunere să fie una serioasă. Numele îmi este greu să îl spun, oricum trebuie să fie un nume care să fie acceptat de toate partidele fostei coaliții.

Indiferent de cine va fi propus, dacă există un acord între PNL, USRPLUS și UDMR, aceste trei partide vor putea genera o majoritate indiferent de ceea ce va dori sau nu PSD”, conchide Remus Ștefureac.

Senatorii şi deputaţii s-au reunit joi în şedinţă comună, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de 157 de parlamentari social-democraţi, cu titlul „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor”.

Moţiunea PSD a fost depusă marţi şi este cea de a doua iniţiată în această lună, după ce pe 3 septembrie şi reprezentanţii USR PLUS au înregistrat un astfel de demers, care însă nu a fost dus până la capăt deocamdată.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis marţi ca moţiunea PSD să fie citită joi, de la ora 14,00, în plenul reunit, urmând să fie dezbătută şi votată marţea viitoare, de la ora 12,00.

Pentru moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS, Birourile permanente reunite au hotărât să se aştepte motivarea deciziei CCR privind sesizarea depusă de premierul Florin Cîţu referitoare la existenţa unui conflict constituţional între Guvern şi Parlament.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *