Skip to content
ALDE.eu Politică

Renate Weber dezvăluie cum a fost votată Kovesi: Aici s-a  întâmplat ceva îngrozitor

Digi24

Europarlamentarul ALDE, Renate Weber,  a declarat, joi, pentru PSNews.ro că ”nu trebuie să ne surprindă” votul pe care l-a primit Laura Codruța Kovesi  în Comisia LIBE, deoarece se datorează unei acțiuni de lobby. De altfel, eurodeputatul crede că prestația candidatului francez a fost mai bună.

”Nu trebuie să ne surprindă, pentru că, într-o comisie din Parlamentul European, orice vot este un vot politic. Rezultatul votului arată un pic şi care au fost acțiunile de lobby care s-au petrecut înaintea interviului, imediat după interviu şi înainte de vot. Totuşi, în opinia mea, candidatul francez s-a prezentat în mod categoric mult mai bine, în sensul în care a dovedit că știe instituția, știe despre ce este vorba. D-na Kovesi n-a convins deloc în legătură cu viziunea dumneaei privind această instituție, nici măcar nu știa articolul din Tratat pe baza căruia funcționează procurorul public european, și pe ăla l-a greși. Dar d-na Kovesi a avut posibilitatea să se victimizeze tot timpul în perioada interviului şi la audieri”, a afirmat Weber.

Chestionată dacă Laura Codruța Kovesi ar putea ajunge procuror-șef european, deși, aşa cum s-a speculat în spaţiul public, ar putea fi inculpată în dosarul deschis de Secția specială de anchetare a magistraților, Renate Weber a precizat că regulamentul candidaturii prevede prezumția de nevinovăție a candidatului într-un astfel de caz.

”Cred că sunt totuși speculații. Pe de altă parte să nu uităm ca un cercetat penal se bucură totuși de prezumția de nevinovăție, adică asta la nivel european se va respecta. Diferit față de cum a fost ea respectată în România multă vreme”,  a precizat eurodeputatul.

De altfel, lui Renate Weber i se pare ”îngrijorător” faptul că noua instituție nu are un regulament cu precizări clare în privința alegerii șefului.

”Mie ce mi se pare într-adevăr îngrijorător este faptul că regulamentul privind această nouă instituție, legea pe baza căreia funcționează, nu are prevederi clare cu privire la alegerea șefului instituției, după cum vedeți este o bâlbâială totală la nivelul Parlamentului European. După acest vot din Comisia LIBE nu se știe ce se întâmplă,  declarațiile de ieri ale președintelui Comisiei ne-au dus și mai departe în zona confuziei, în sensul că dumnealui trimite o scrisoare președintelui Parlamentului și președintele va decide, dar pe baza cărui articol nu ştim” , a mai spus Weber.

Întrebată dacă oficialii europeni au votat-o pe Laura Codruța Kovesi într-un mod strategic, în ideea de a-i pedepsi pe est-europeni, aşa cum susţin mai mulţi analişti, europarlamentarul a aprobat acest lucru.

”Exact.Vreau să vă spun că aici s-a  întâmplat ceva îngrozitor, sincer folosesc acest cuvânt cu responsabilitate, ceva îngrozitor în timpul audierii d-nei Kovesi. Doi eurodeputați, d-na Macovei și încă un eurodeputat dintr-o țară din est, dar nu-l știu după nume, de la Grupul Verzilor, au afirmat răspicat că se știe că țările din centrul și estul Europei sunt de fapt cele mai corupte, se știe că marile fraude se comit aici, deci mi s-a părut o prezumție de vinovăție aruncată asupra țărilor centrale și est europene incredibilă, venită din partea a doi deputați. Sigur că d-na Kovesi a răspuns că  ea o să analizeze fiecare caz în parte, că nu contează de unde vin plângerile și sesizările, dar, sincer vă spun, Guvernele țărilor din această parte a UE să fie și nemulțumite și îngrijorate dacă d-na Kovesi este candidatul favorit al unor deputați  care gândesc în felul acesta”, a conchis Renate Weber.

Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European (LIBE) a decis, miercuri, prin vot secret să propună numele Codruței Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

Kovesi a obținut 26 voturi în comisia pentru libertăți civile și justiție. Ea este urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 22 de voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot, a anunţat Comisia de libertăţi civile (LIBE).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *