Skip to content
Europa Politică

Renate Weber pune artileria grea pe Kovesi: Aici nu este meci ca să țin cu a mea că-i româncă!

Renate Weber CSM cazul Alexandrescu

Pe data de 20 martie va avea loc o nouă rundă de negocieri cu echipa PE, în vederea unei decizii privind şefia Parchetului European, pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi.  Așadar, PSNews.ro a luat legătura cu europarlamentari pentru a afla informații de ultim moment despre dezbaterile de la Bruxelles pe această temă.

Astfel, europarlamentarul ALDE Renate Weber a dezvăluit, marți, dacă Kovesi are sau nu șanse să câștige mandatul de procuror -șef european.

”Nu știu să vă spun, aici depinde de cât de puternice sunt argumentele unora și altora. În Parlamentul European din păcate toată povestea asta a fost transformată într-un joc politic și în sensul în care s-au făcut niște alianțe așa ad-hoc și cumva contra naturii, de exemplu între popularii europeni și verzi pentru susținerea d-nei Kovesi (…)” a spus Renate Weber.

Chestionată în legătură cu rezultatul favorabil  pe care l-a obținut fosta șefa DNA, până în momentul de față, deși justiția din România îi aduce o serie de acuzații grele, precum luare de  mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă, Weber a replicat:

”Pentru că nu-i interesează. Pentru că d-na Kovesi a venit cu o susținere uriașă, în primul rând din partea Comisiei Europene. Comisia Europeană dacă n-ar fi susținut-o pe Laura Codruța Kovesi, ar fi trebuit să  recunoască că a greșit mulți ani de zile în evaluările pe care le-a făcut cu privire la combaterea corupției din România, ori Comisia Europeană nu vrea să recunoască că a greșit și atunci a susținut-o mult. În Parlamentul European găsim aceeași abordare din partea mai ales a verzilor, dar și din partea popularilor europeni. Câtă vreme ani de zile presa a prezentat-o pe d-na Kovesi ca un fel de Ioana D’Arc a luptei anticorupție unora chiar nu le vine să creadă că lucrurile n-au fost așa, alții chiar dacă știu că n-au fost așa, acum nu mai dau înapoi pentru că sunt în campanie electorală și  nu vor să se compromită.

Candidatul francez a avut o prestație excelentă la audierea din Parlamentul European, nu doar că este mai bine pregătit, este foarte bine pregătit, este un om  care are și experiență, are și carismă, este clar că are și abordări diplomatice. Pe mine personal, mă interesează pentru această nouă instituție, ca șeful să fie o persoană capabilă să construiască o instituție la nivel european acolo unde are de negociat rezultatele care nu sunt parte la această construcție (..)”  a precizat eurodeputatul.

De altfel, chestionată și despre motivul susținerii pe care o afișează o parte dintre europarlamentarii români pentru candidatul francez, în detrimentul susținerii candidaturii Laurei Codruța Kovesi, Renate Weber a explicat:

”Iertați-mă dar aici nu este meci ca să țin cu a mea că-i româncă, nu este fotbal, țin cu  echipa mea că-i România. Nu-i vorba de naționalitatea persoanei care candidează. Nu e o candidatură a țării este o candidatură individuală. De aici mi se pare normal să țin cu cel care este cel mai bine pregătit” a mai adăugat reprezentantul ALDE în PE.

Consiliul propune trei runde de negocieri. 20 martie, 4 aprilie și 10 aprilie. Amintim că în cursă au rămas două nume: Laura Codruța Kovesi, clasată pe primul loc după votul din 26 februarie în comisiile LIBE (justiție, libertăți civile și afaceri interne) și CONT (control bugetar) din Parlamentul European și Francois Bohnert, clasat pe primul loc după votul ambasadorilor din COREPER. Având în vederea că Parlamentul și Consiliul au opțiuni diferite, urmează ca viitorul șef al Parchetului European să fie negociat în cele două instituții.

 

 

 

1 comentariu la “Renate Weber pune artileria grea pe Kovesi: Aici nu este meci ca să țin cu a mea că-i româncă!

  1. Singura soluție este riposta, ieșitul in stradă si nu indiferența.
    Romania a devenit țara in care votul nu mai schimbă nimic.
    Trebuie găsită urgent o nouă procedură selecție si numire a candidaților pentru parlamentul României , respectiv al UE.
    Altminteri aceleași personaje sinistre si imorale se vor înșuruba în scaunele instituțiilor tarii și ale UE până când ” moartea ne va despărți”!.
    Procedură în care electoratul sa aibă într-adevăr un cuvânt major de spus, iar nu bizonii de partid. Eventual o preselecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *