Skip to content
Politică

Renegocierea PNRR e o perdea de fum, susține Raluca Turcan: Sistemul de pensii e nesustenabil din cauza depopulării accelerate

Inquam Photos/Alexandra Pandrea

Raluca Turcan, ministru al Muncii în Guvernul Cîțu, critică cererea unor lideri PSD de renegociere a PNRR pentru a crește ponderea pensiilor în Produsul Intern Brut (PIB) și o califică drept ”o perdea de fum, o justificare pentru unii în fața electoratului lor pe care ani la rând l-au amăgit cu promisiuni cinice”.

Fostul ministru al Muncii arată că invocarea renegocierii PNRR ascunde problemele reale: ”riscul de nesustenabilitate pe termen mediu a sistemului de pensii din cauza unui cumul de factori, inclusiv depopularea accelerată pe fondul plecării din țară a unui număr mare de tineri”.

”România are nevoie de reforme pentru a consolida sistemul de pensii și atât acestui guvern, cât și tuturor guvernelor viitoare, le revine datoria de a implementa aceste reforme. România a alocat constant în ultimii ani, inclusiv în perioada mandatelor PSD de la Muncă în jur de 8% din PIB. Faptul că acum unii spun că nu pot crește pensiile pentru că în PNRR este un plafon de 9,4% din PIB pentru pensii este un joc politic nedemn făcut pe seama pensionarilor. Ca să înțelegem, faptul că nivelul cheltuielilor cu pensiile este de maxim 9,4% din PIB nu înseamnă că pensiile nu vor crește, ci că vor crește în funcție de creșterea PIB. Iar după cum se vede, chiar PSD, în timp, a alocat mai puțini bani decât atât acest nivel mult invocat”, scrie Raluca Turcan pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *