Skip to content
Politică

Renegocierea PNRR va decala implementarea pe o perioadă indefinită, susține PMP: Există riscul ca România să rămână doar cu cererea de plată de 2,9 miliarde de euro

Inquam Photos/Alexandru Busca

Există riscul ca România să rămână, în 2022, doar cu cererea de plată de aproximativ 2,9 miliarde de euro din PNRR dacă Guvernul insistă să renegocieze planul în forma actuală agreată în coaliție, avertizează Partidul Mișcarea Populară (PMP) pe pagina oficială de Facebook. PMP consideră că există riscul unei absorbții foarte slabe și târzii a banilor de la Uniunea Europeană, cu ”efecte aproape de zero, în special pentru mediul de afaceri”, și propune trei obiective majore de renegociere. 

”Decizia Guvernului Ciucă de a solicita 🇪🇺Comisiei Europene o renegociere a #PNRR va decala calendarul de implementare pe o perioadă indefinită. Pe scurt, există riscul ca 🇹🇩România să rămână, în 2022, doar cu cererea de plată de aproximativ 2,9 miliarde de euro, înaintată recent.

🛑PMP consideră că va exista un singur efect imediat: repetarea scenariului cu fondurile europene pentru cadrul financiar 2014 – 2020. Lipsa de implicare din partea autorităţilor va duce la o absorbţie foarte slabă şi târzie a banilor de la Uniunea Europeană, cu efecte aproape de 0, în special pentru mediul de afaceri.

Pentru a implementa PNRR în beneficiul românilor, Partidul Mişcarea Populară propune pentru renegocierea PNRR trei obiective majore:

1️⃣ Finanţarea la o valoare corectă a proiectelor de investiţii în infrastructură. Pe fondul inflaţiei, banii prevăzuţi iniţial nu vor fi suficienţi.

2️⃣ Susţinerea agriculturii româneşti prin dezvoltarea sistemului de irigaţii şi a unui sistem de distribuţie, colectare şi procesare a produselor agricole.

3️⃣ Dezvoltarea capacităţilor de producţie de energie. Nu este suficient să extragem gazul din Marea Neagră, trebuie să şi traversăm cu ţevile Podişul Dobrogei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *