Renumita avocată Gianina Poroșnicu preia cazul Alexandrei

Sursă foto: botosaneanul.ro
Sursă foto: botosaneanul.ro

Gianina Vera Poroșnicu a acceptat să reprezinte familia Alexandrei Ivanov în toate etapele legale pe care le va urma dosarul care vizează moartea tinerei, de la faza de cercetare penală până la reprezentarea ca apărător legal, după ce va fi făcută trimiterea în judecată a autorilor, aceasta dacă în probatoriul administrat de anchetatori vor apărea și persoane cu calitatea de inculpați.

Este activă în Baroul Iași de 25 de ani și este unul dintre avocații faimoși ai României, cu procese de răsunet în care a reprezentat vedete, politicieni sau interlopi. De aproximativ un deceniu a fost numită „avocata diavolului” după ce i-a apărat în instanță pe cei mai periculoși interlopi ai României, printre care și Ion Clămparu, numit de Traian Băsescu drept „cel mai periculos interlop din Europa”, dar și membri ai Clanului Cordunenilor.

Un avocat care și-a legat numele și de dosarul „Revoluției din 1989” dar și de cazul celebru al lui Florin Morariu, eroul atacului terorist de la Londra din 2017. L-a apărat și pe politicianul Andrei Năstase, un lider politic din Republica Moldova, procesele fiind purtate împotriva președintelui Igor Dodon.

În cursul zilei de ieri, 24 august 2023, a avut o primă întâlnire cu familia Alexandrei Ivanov, iar cu o seară înainte a participat la protestul din fața Maternității, în memoria Alexandrei. A plâns alături de familie și a rezonat cu durerea celor care au fost zguduiți de moartea fetei.

În continuare redăm un interviu realizat de redacția Botoșăneanul cu foarte cunoscuta avocată ieșeană:

„Personal nu am văzut niciodată, dar niciodată ce am putut vedea aseară”

„Voi prelua toate procedurile judiciare, dosarul se află în faza de urmărire penală, el este anchetat de către Poliția din Botoșani. Vom fi chemați în câteva zile la audieri, mă refer strict la membrii familiei Alexandrei. O familie care, de fapt va face depoziții de martor pentru moment. Alexandra, până în ultimul moment a cerut ajutor fraților și părinților ei și sper să demareze ancheta, să fie într-un ritm cât mai alert. Sunt bucuroasă că am văzut în toată această tragedie un licăr de speranță, oamenii s-au solidarizat fără precedent. Personal nu am văzut niciodată, dar niciodată ce am putut vedea aseară în stradă, în fața Maternității. Oameni care purtau tricouri cu fotografia Alexandrei, purtau mesaje «România, trezește-te», purtau icoane. Erau copii, erau oameni care din respect pentru memoria Alexandrei, purtau doliu.

Troiță pentru Alexandra în curtea Maternității

„Am înțeles că se va face o troiță acolo, în curtea Maternității, în amintirea Alexandrei și toate gesturile acestea arată că nimic nu este pierdut. Că deși, aparent suntem atât de jos pe scara umanității și ni se poate întâmpla un asemenea lucru, să fim într-o instituție unde trebuie să fie protecție și mor ca pe front, fără drept de apel. Rămâne însă speranța că totuși ne vom trezi și ne vom solidariza. Am vorbit cu dna ministru a familiei, m-am despărțit de dumneaei în urmă cu câteva minute. Mi-a dat foarte multă încredere, a lăcrimat sincer și în cunoștință de cauză pentru că venise de la întâlnirea cu familia Alexandrei. A promis un ajutor efectiv din partea ministerului și am cerut sprijinul dnei ministru să contactăm deopotrivă Ministerul Sănătății, de fapt chiar pe dl ministru, legăturile să fie cât mai directe și să avem astfel consecințe în fapt”.

„Ne este foarte frică ca sistemul să nu ne răpună, chiar asta vorbeam cu dna ministru, m-a încurajat, mi-a mulțumit că lupt pentru familie, mi-a spus să am grijă ca sistemul să nu ne înfrângă, pentru că în sistemul juridic este ca și în sistemul de sănătate. Știți cum e, îi vedeți pe doctori cum când se îmbolnăvesc, fug în străinătate, aceeași problemă o avem și noi, cei care suntem înăuntrul sistemului judiciar, rotițele sistemului nu funcționează întotdeauna perfect”.

„Sper că nimic nu va acoperi această mizerie umană”

„Eu însă sper să nu acopere acest caz de malpraxis Medicina Legală, se vede din avion, de pe Planeta Marte că este un caz de malpraxis, că nu și-au făcut datoria nici medicii și nici asistentele. A cerut, repet, ajutor Alexandra până în ultimul moment, sunt martori colegele de salon, martori vor fi membrii familiei cărora le trimitea până în ultimul moment mesaje cu strigăte de ajutor: «mă doare, nu mai pot, nu mai pot. M-au dat afară din birou, nu pot și nu știu cu cine să iau legătura». Sigur, lucrurile acestea nu pot rămâne așa, sper că nimic nu va acoperi această mizerie umană, dincolo de încadrări în drept ale faptelor abominabile”.

Un singur dosar aflat în cercetare, un singur proces

„Există o singură anchetă, ele nu pot fi divizate și un singur dosar. S-au sesizat din oficiu autoritățile, a fost și o plângere făcută a familiei, sigur că vom veni cu elemente probatorii și cu solicitări din partea apărării calificate. Prin mine, ca avocat. Există un astfel de dosar, nu vor fi două, trei dosare sau două, trei anchete. Sigur că voi asigura asistența juridică pe tot parcursul procedurilor judiciare. Deocamdată suntem în faza de urmărire penală, este ceea ce noi numim anchetă, anchetă pe care o face Poliția Botoșani”.

„Vom vorbi de daune uriașe”

„Vor fi în cadrul aceluiași proces, ei vor veni, se vor constitui părți civile, vor spune ce pretenții au, daune morale, daune materiale. Vom solicita răspunderea și antrenarea polițelor de asigurare ale medicilor pentru malpraxis și inclusiv a spitalului. Și vom vorbi de sume uriașe pentru că, sigur, viața până la urmă nu are preț, dar dacă este să aibă un preț, trebuie să aibă un preț care să ne atragă atenția tuturor că nu putem rămâne imuni. Sigur, nu se va putea repara nimic din ceea ce s-a stricat. Vor rămâne trei copii orfani, punct. O viață suprimată, punct. Victime colaterale, punct. Dar sigur că și despăgubirile noastre nu vor fi simbolice, în niciun caz, chiar am încurajat familia în acest sens”.

Cazul Alexandrei poate fi un declick pentru sistemul judiciar care implică sistemul sanitar în contextul în care cazurile de malpraxis.

„Sunt o «cenușăreasă» a sistemului, ele există și de fapt nu există și se pierd și oamenii nu pot să-și pună experți parte și experți parte nu prea luptă împotriva propriului lor sistem. Și nu poți să înfrângi spiritul de castă al doctorilor și Colegiul Medicilor este un «bau-bau», dar totuși nu este… Și, sigur, lucrurile sper să se trezească la realitate. Îmi spunea chiar fratele Alexandrei, dacă se întâmpla lucrul acesta în America sigur aveam demiteri, aveam scuze publice și aveam oferte de la asiguratori ca să repare eventual primele forme ale tragediei, primele ecouri ale tragediei. Și o să vedeți că vor fi multe”.

„Cu cine să discuți? Toți sunt cadavre vii”

„Copiii deja întreabă de mama lor. Dna ministru chiar spunea că a vorbit cu Direcția Copilului să asigure asistență psihologică întregii familii. Da, este și aceasta o mare problemă și sigur, vor urma. Pentru că vor fi și consecințe financiare, vă dați seama, când dispare un membru de familie, sănătatea psihică a familiei cum se schimbă. Și povestea cu cei trei copii. Părinții sunt praf, da? Cu frații abia aveam ce discuta. Soțul este un «mort-viu». Cu cine? Cine? A venit o prietenă din Iași, Oana (prietena cea mai bună a Alexandrei – n.r.) cu care reușesc să țin lanțul discuțiilor, care este, așa, mai vrednică și se ridică peste ceilalți. Cu cine să discuți? Toți sunt cadavre vii. Deci este o supărare care nu se poate acoperi nici în timp”.

Familia a luat legătura cu celebra avocată

„Cred că a lucrat spiritul Alexandrei și familia m-a căutat prin intermediul unei prietene, trebuia cumva să fiu într-un alt colț al țării și uitați că ceva m-a făcut, de aia v-am și zis că spiritul Alexandrei m-a chemat la ea. Pentru că să știți, eu am venit fără pretenții financiare, când m-am întâlnit cu dna ministru a Familiei am plâns amândouă și să știți că am plâns aseară în stradă. Am plâns azi dimineață când le-am ascultat povestea și când am citit mesajele. Este de-a dreptul înduioșător, a murit un boboc de fată și au rămas trei copii”.

„Ce e cu noi, încotro o luăm? Mă tot întreb cum putem să fim așa unii cu alții, atât de răi și de nepăsători. De răi, pentru că au fost cereri de ajutor din partea Alexandrei, i-am citit mesajele și credeți-mă, dacă vi le reproduc nu veți putea dormi foarte multe zile. Înduioșător. Absolut tragic că putem fi atât de jos pe scara umanității. Să ne fie rușine că, chiar și într-un procent foarte mic există printre noi semeni și dacă s-au rătăcit în sistemul medical astfel de psihopați, să avem o mare rușine”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: