Skip to content
Politică

Renunță la primărie, după 20 de mandat. Povestea controversată a edilului care ar limita dreptul săracilor de a face copii

https://www.facebook.com/dr.dorin.florea/

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat, după 20 de ani petrecuţi în fruntea administraţiei publice a oraşului, însă va candida ca independent pentru preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Mureş.

„Trebuia să candidez două-trei mandate la Primăria Târgu Mureş, să creez o strategie de dezvoltare a oraşului, să asigur un plan de dezvoltare pe termen mediu şi lung şi după aceea într-adevăr să pot să fac şi altceva. Dar datorită mediocrităţii pe care am văzut-o, grupurilor de interese şi mocirlei politice care, din păcate, au evoluat în această ţară, am decis să candidez în continuare. Ceea ce nu au ştiut niciodată contracandidaţii mei a fost că întotdeauna m-au deranjat impostorii, mincinoşii, oamenii care îşi bat joc de alţi oameni. Eu am făcut-o întotdeauna – fie ca şi chirurg, fie ca primar – dintr-un spirit de altruism. Acesta a fost motivul pentru care am candidat de mai multe ori. Mi-am propus întotdeauna să nu mă fac de minune în faţa oamenilor, să ştiu că oameni au încredere în Primărie, ceea ce cred că am reuşit. Dar ce e mult, e mult şi nu vreau să cerşesc un vot. Vreau ca lumea să înţeleagă, şi eu înţeleg mai mult ca oricine, că priceperea şi experienţa pe care am dobândit-o e păcat să se piardă. Sunt convins că post să fac administraţie mult mai bine decât aş putea să operez (ca medic – n.r.). E păcat să nu împărtăşesc această pricepere cu ceilalţi colegi din judeţ”, a declarat Dorin Florea.

Edilul din Târgu Mureş a arătat că oamenii nu prea îşi amintesc de ultimii preşedinţi ai CJ Mureş, însă este convins că, după ce va anunţa strategia de dezvoltare a judeţului şi pe cea de dezvoltare a zonei periurbane, „numele meu îl veţi ţine minte”.

Între principalele regrete ale sale de-a lungul celor cinci mandate avute la conducerea Primăriei Târgu Mureş, Dorin Florea a menţionat faptul că partidele nu promovează o politică de cadre şi nu promovează valoarea, fapt ce s-a răsfrânt negativ asupra populaţiei.

Regret un singur lucru, că România s-a degradat atât de mult în ceea ce înseamnă oameni, regret că partidele nu au înţeles că politica de cadre este cel mai important lucru şi nu poţi să apari în faţă cu lucruri superficiale. (…) Ţara are nevoie de valori care, din păcate, s-au prăfuit atât de mult, încât din mocirla politică actuală le e greu să ridice capul. Exact cum e şi la Târgu Mureş, unde vin oameni care mint pe faţă şi spun că nu s-a făcut nimic, fac campanie negativă, în condiţiile în care omul vede ce s-a făcut şi cu ce eforturi. Cum să votezi astfel de oameni, numai imprimând un caracter etnic alegerilor? Este un lucru care descalifică oamenii politici, dar, din păcate, a radicalizat şi cetăţenii, prin acest comportament politic rostogolit ani de zile a apărut ceea ce e mai urât în om, ura, invidia, blazarea şi ideea de a nu mai crede în nimic, de a fi resemnat. Acestea sunt lucrurile cele mai grave pe care le regret”, a arătat Dorin Florea.

Facebook/ Dorin Florea

Primarul ar limita dreptul cuplurilor de a face copii în funcție de venituri și studii

Dorin Florea este primar al municipiului Târgu Mureş începând din anul 2000 și a reușit să scandalizeze întreaga opinie publică în momentul în care care a declarat la începutul acestui an că ar vrea să impună un set de 4 criterii care trebuie îndeplinite de orice cuplu care vrea să aibă copii, în contextul discuției cu privire la dublarea alocației.

El propunea ca viitorii părinți să fie supuși unei anchete sociale care să țină cont, printre altele, de situația lor financiară și de educație. În timp ce liderii ALDE se delimitează de declarațiile edilului, acesta pare să nu regrete nimic și chiar escaladează discursul, afirmând răspicat că „România are o problemă cu țiganii, dar ne facem că nu vedem”. Între timp, Consiliul pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat și a început o anchetă, acuzația fiind „discurs de ură pe criterii de ură socială și etnie”.

Însă, edilul nu este pentru prima oară chemat în fața Consiliului pentru Combaterea Discriminării. În 2009, deputatul UDMR Karoly Kerekes reclama la CNCD faptul că Primăria Târgu Mureș postează anunțuri doar în limba română, în condițiile în care CNCD, prin autosesizare, a condamnat astfel de inițiative, iar instituția publică fusese deja sancționată cu avertisment, prin reprezentantul său.

În 2013, primarul din Târgu Mureș a încălcat dreptul la demnitate a persoanelor aparținând comunității rrome atunci când a făcut o serie de declarații discriminatorii la adresa lor, CNCD considerând că declarațiile constituie fapte de discriminare și a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în valoare de 4000 lei.

În 2014, primarul Dorin Florea a fost amendat cu 1.000 de lei de CNCD pentru o situaţie de la ştrandul din oraş, aflat în subordinea primăriei, unde emitea o staţie locală de radio, fără licenţă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Consiliul a fost sesizat de un cetăţean, care şi-a pierdut nepotul de şase ani şi jumătate în ştrand, iar crainicul de la radio a refuzat să îl lase să îşi transmită mesajul şi în limba maghiară, în condiţiile în care copilul nu înţelegea româna. La scurt timp, Dorin Florea a fost amendat cu 8.000 de lei tot de CNCD, pentru neinscripţionarea bilingvă a unităţilor de învăţământ preuniversitar din oraş, după ce mai fusese atenţionat de consiliu în 2011. Atunci edilul a fost amendat în urma petiţiei formulate de către Mişcarea Angajament Civic, fiind obligat să publice decizia CNCD în două ziare locale, în limba română şi în limba maghiară.

Aflat la cel de-al cincilea mandat, primarul municipiului Tg. Mureș, Dorin Florea, și-a semnat în data de 17 mai 2019 cererea de adeziune la ALDE, cu mare fast, după cum titra presa, în prezența președintelui ALDE și al Senatului, la vremea respectivă, Călin Popescu Tăriceanu și a lui Daniel Chițoiu. Odată cu adeziunea, Florea a primit și conducerea filialei județene ALDE, după ce și-a însușit „aviatorismul politic”, așa cum era definit traseismul politic în perioada interbelică.

Florea a fost ales primar al municipiului Tg. Mureș în anul 2000, pe listele PNŢCD, apoi a trecut la PDL, de unde a demisionat ca urmare a problemelor cu DNA-ul, iar în anul 2016 a fost ales din postura de independent. În cei aproape 20 de ani de mandat neîntrerupt, edilul s-a aflat frecvent în atenția presei, fiind suspectat că mereu și-a căutat o „umbrelă politică” pentru afacerile din primărie.

Conform declarațiilor de avere postate pe site-ul Primăriei Tg.Mureș, achizițiile personale ale edilului Dorin Florea au crescut începând din 2008 (aceasta fiind prima declarație postată), fie că ne referim la autoturisme, bijuterii, terenuri, un apartament, un împrumut de 250.000 euro acordat în anul 2011 unei persoane fizice în scop personal și fără niciun alt detaliu, care apare de altfel și în declarația din anul 2019, însă suma împrumutată este acum de 220.000 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *