Skip to content
Politică

Rep. Moldova rămâne stat parlamentar. Decizia Curții Constituționale

radioiasi.ro

Președintele Curții Constituționale de la Chișinău, Alexandru Tănase, a declarat că Republica Moldova rămâne un stat parlamentar. Tănase a amintit că prin decizia din 4 martie anul curent (de a se reveni la alegerea prin vot direct a șefului statului) Curtea Constituțională nu a modificat niciuna dintre competențele președintelui Republicii Moldova.

Prin urmare, Republica Moldova rămâne un stat parlamentar cu un șef de stat ales prin alegeri directe, a subliniat Tănase.

Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova a amintit că șeful statului are competențe în două domenii majore: în politica de apărare, el fiind comandantul suprem, și în domeniul apărării și securității naționale șeful statului are competențe destul de importante, scrie romaniatv.net.

De asemenea, președintele Republicii Moldova reprezintă statul în relațiile externe, amintește Tănase, precizând totodată că șeful statului ‘partajează (cu guvernul) aceste atribuții în partea ce vizează exercitarea politicii externe la numirea ambasadorilor.’

Nu în ultimul rând, președintele are un rol în desemnarea premierului, dar și aceasta este ‘o competență a cărei exercitare depinde de o circumstanță foarte importantă: dacă există o majoritate parlamentară sau dacă nu există’.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *