Skip to content
Politică

Replica din PSD, după ce un congressman l-a criticat pe Ponta

Lider al PSD i-a răspuns congressmanului care și-a exprimat îngrijorarea față de modificarea legii electorale OUG 45/2014 prin intermediul unei scrisori trimise premierului Victor Ponta.

 Titus Corlățean face o serie de precizări după ce Christopher Smith i-a scris lui Ponta.

Potrivit unui al MAE, Titus Corlățean precizează că apreciază atenți acordată constant de americanul Cristopher Smith evoluțiilor democratice din România și „sprijinul acordat procesului electoral menit să conducă la alegerea unui nou preşedinte”.

Ministrul de Externe precizează că Executivul este deschis dialogului cu Opoziția și că, „spre deosebire de guvernele precedente, Guvernul Ponta a redus semnificativ numărul ordonanţelor de urgenţă, oferind parlamentului rolul firesc în procesul de legiferare”.

„Necesitatea modificărilor din OUG 45 a fost determinată de experienţa alegerilor precedente, care au arătat că sunt necesare unele ajustări ale cadrului legal privind alegerile prezidenţiale din România. Pentru a asigura intrarea în vigoare la timp a noilor reglementări, înainte de începerea procesului electoral, guvernul a fost nevoit să facă uz de prerogativa sa constituţională de a emite Ordonanţe de Urgenţă. De altfel, nu este prima oară când cadrul legal electoral este modificat prin ordonanţă de urgenţă. Şi în anul 2006, guvernul de atunci a recurs la modalitatea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea legislaţiei electorale. Este de menţionat că actuala Ordonanţă de Urgenţă a făcut deja obiectul unei sesizări la Curtea Constituţională, care a decis, în data de 16 septembrie 2014, că OUG 45 este constituţională în integralitatea sa”, spune Corlățean.

 Smith a reproșat Guvernului că schimbă regulile în timpul jocurlui. „În scrisoarea domniei sale, congressman-ul Christopher Smith vorbeşte despre „modificarea procedurilor pe durata unei campanii electorale”, ceea ce nu corespunde adevărului, Ordonanţa fiind adoptată în data de 27 iunie 2014, iar campania electorală va începe în data de 2 octombrie 2014″.

„Dorim să îl asigurăm pe congressman-ul Christopher Smith că atât Primul ministru Victor Ponta, cât şi solida majoritate parlamentară care sprijină actualul guvern îşi doresc ca, după viitoarele alegeri prezidenţiale, România să înceapă o nouă etapă de dezvoltare democratică, care să elimine actuala dihotomie putere-opoziţie şi care să ofere cadrul unei cât mai bune cooperări politice pentru asigurarea unei bune guvernări (…) Îl asigurăm pe congressman-ul Christopher Smith că România va fi, în continuare, un promotor al valorilor libertăţii şi un aliat strategic şi de încredere al SUA”, mai spune Corlățean, potrivit comunicatului MAE.

Christopher Smith i-a solicitat lui Ponta ca, pentru a intari respectul fata de democratie, legislatia electorala sa urmeze cursul firesc, al dezbaterii in Parlament si nu pe cel al adoptarii prin ordonanta. In opinia congressman-ului american, modificarea legilor electorale se realizeaza cel mai bine pe baza spijinului intregului spectru politic.

El isi incepe scrisoarea exprimandu-si aprecierea pentru atasamentul pe care Romania il manifesta fata de valorile si principiile libertatii si democratiei in intreaga lume si fata de faptul ca SUA si Romania au fost solidare in cazul incalcarii de catre Rusia a principiilor si angajamentelor OSCE prin anexarea ilegala a Crimeei si prin amestecul in problemele interne ale Ucrainei.

„Va multumesc pentru ca va faceti timp pentru a lua act de ingrijorarile exprimate in legatura cu modificarile propuse la legislatia electorala din Romania si astept continuarea stransei cooperari dintre SUA si Romania bazata pe valorile comune, inclusiv respectul fata de procesele democratice si de alegeri libere si corecte”, scrie congressman-ul american.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *