Replici acide în coaliția PNL-PSD. Rareș Bogdan: „Am fost jigniți!”

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

PSD și PSD nu au reușit să ajungă la un acord privind calendarul viitoarelor alegeri, iar în ultimele zile a avut loc un război al declarațiilor între cele două partide. Vineri, 28.06 a.c., premierul Marcel Ciolacu a declarat că de luni, îi va invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor.

Rareș Bogdan a precizat, pentru PS News, că PNL va merge pe o linie în care să respecte calendarul constituțional. „Până la urmă, fiind oameni, chiar dacă e cald afară, părerea mea este să ne punem cu picioarele în apă rece și vom găsi o soluție”, spune liberalul.

„Astăzi, la ora 9:00 a început ședința de Guvern. Am schimbat câteva mesaje cu Cătălin Predoiu. Aseară m-am văzut cu el.

Noi vom merge pe o linie în care să respectăm calendarul constituțional.

Cred că este cel mai important, pentru că poziția de președinte al României este una care trebuie să fie extrem de bine percepută și oamenii să vadă  personalitatea care va câștiga aceste alegeri. Dezbaterea este esențială. Ați văzut, azi noapte. A fost o super dezbatere, prima de altfel, la nivel american, acolo unde Donald Trump cu Joe Biden au avut o comprimă confruntare televizată.

Programul pe care noi îl propunem este tocmai pentru o bună conștientizare și o bună cunoaștere a candidaților, prin dezbateri. Vom propune dezbateri televizate, multiple întâlniri cu grupurile sociale, cu asociațiile.

Până la urmă, fiind oameni, chiar dacă e cald afară, părerea mea este să ne punem cu picioarele în apă rece și vom găsi o soluție.

Sper să nu aruncăm România în criză pentru că în momentul ăsta e nevoie de accesarea banilor europeni din PNRR și a fondurilor structurale și e un moment bun din punct de vedere economic de atragere a investițiilor străine.

Am avut 2 ani consecutiv, cu peste 10 miliarde de euro atrași din investiții străine, în România. E păcat să pierdem acest moment prin războaie sterile.

Până la urmă, despre ce vorbim noi aici? Despre data alegerilor prezidențiale. Nu despre o dezbatere între două partide. Pe cetățeanul român îl interesează mai mult ce se întâmplă cu banii pentru agricultură, banii pentru infrastructură rutieră, feroviară, aeronautică. Ce se întâmplă, de exemplu, cu faptul că sunt supraaglomerate zonele de autostrăzi și de aeroporturi și nu mai fac față. Pur și simplu, infrastructura nu mai face față la numărul uriaș de cetățeni care circulă, la faptul că spitalele, în continuare, sunt  de multe ori, un loc al groazei. Și nu din cauza oamenilor. Ci din cauza infrastructurii deficitare. Astea sunt sunt preocupările, într-adevăr, dar din păcate sunt lăsate, în spate.

Să ne așteptăm la tot felul de replici acide?

Sigur că a fost o stare de nervozitate și la nivelul după-amiezii de ieri, în care colegii mei și noi am fost jigniți de modul în care a fost reacția la adresa președintelui nostru și au reacționat în jur de 20 de colegi.

Deocamdată nu s-a reacționat la nivelul la care să nu se mai poată lega, să nu se mai poată bea o apă rece sau o cafea împreună. Dar dacă lucrurile continuă, sigur că gradul de exacerbare, radicalizare a limbajului și a comportamentului poate să ducă și la asta.

Până la ora asta, nu sunt lucruri spuse atât de grave”, a afirmat Rareș Bogdan.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că îi va invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună data alegerilor prezidențiale, în condițiile în care vineri, 28.06 a.c. era ultima zi pentru adoptarea hotărârii de guvern care ar fi pus primul tur al prezidențialelor pe 15 septembrie.

„Mă bucur că până acum actul guvernamental nu a fost afectat de tensiunile politice, nici măcar în campania electorală care tocmai s-a încheiat. Am înțeles cu toții că acest guvern nu este al coaliției sau al unui partid, ci al României”, a spus Ciolacu înaintea ședinței de Guvern.

„Toţi cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriaşă de a asigura stabilitatea acestei ţări, iar acest lucru înseamnă inclusiv să-ţi respecţi angajamentele. Nu este vorba de un termen sau altul pentru desfăşurarea alegerilor, este vorba de încredere. Ţopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri şi din punctul meu de vedere trebuie să înceteze (…). Ca premier, am obligația de a nu favoriza un partid sau o coaliție.

Astăzi, practic, ieșim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care putem promova HG pentru stabilirea datei alegerilor, convenită pe 15 septembrie. De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”, a mai spus Marcel Ciolacu.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: