Skip to content
Politică

„Replici de birt!” Un sociolog vrea demisia lui Daea după cazul Auschwitz. Antiteză cu o decizie a lui Ponta EXCLUSIV

observator.tv

Un sociolog vrea demisia lui Petre Daea din funcția de ministru al Agriculturii după ce guvernantul a comparat tăierea porcilor bolnavi de pestă cu exterminarea oamenilor închiși la Auschwitz.

Într-o declarație oferită joi seară pentru PSnews.ro, sociologul Alfred Bulai a calificat spusele demnitarului drept „o replică de birt”.

" "
" "

„E o exprimare ca la mulți alți politicieni: totalmente nefericită. Nu poți să compari arderea unor porci infestați cu crimele abominabile din lagărele naziste – e chiar cu totul și cu totul deplasat”, a afirmat Bulai încă de la începutul discuției.

Pe de altă parte, deși a afirmat că demisia lui Daea este necesară, profesorul de la SNSPA s-a arătat sceptic că Daea va face un pas în spate, ținând cont de lipsa de anvergură a ministrului. Mai mult: Alfred Bulai a comparat situația lui Petre Daea cu cele ale unor foști miniștri, care au plecat pentru replici scandaloase.

În altă ordine de idei: sociologul a argumentat că un politician trebuie să aibă grijă la fiecare declarație și acțiune.

Nu m-aștept să-și dea demisia, dar țin să vă amintesc că un ministru tot de la PSD (Ioan Rus), când a făcut o afirmație absolut descalificantă legată de femeile celor din diaspora și-a dat demisia. Și Radu Stroe de la PNL și-a dat demisia tot pentru o afirmație – cea legată de incidentul aviatic din Munții Apuseni. Și era mai puțin nefericită decât asta! Însă domnul Daea nu cred că își va da demisia. Cazuri de demisii motivate de greșeli de comunicare au fost puține în România.

Pentru sănătatea unei societăți, în mod normal ar trebui ca politicienii, atunci când fac gafe de acest tip, să răspundă. Și sigur că una dintre variante este să-și dea demisia. Dar repet: eu nu am așteptări de acest tip de la domnul Daea, care e un personaj fără anvergură, ce și-a construit o falsă imagine de supercompetent în agricultură, el fiind doar un personaj politic care doar vorbește foarte mult și nu face mare brânză. El se dă foarte priceput pentru o cultură care n-are nimic de a face cu lumea modernă. Nu mă impresionează un ministru care-mi vorbește de oi și se duce la 6 dimineața la serviciu. Ministrul trebuie să facă cu totul altceva. Nu ești la fermă, să te scoli la șase și să duci animalele la păscut. Astea sunt niște tâmpenii, ca să cadă unii în plasă. De la un ministru mă aștept să fie politician. Politicianul are grijă la ce declară, cum declară, veghează la politici și la ce trebuie să facă: să dezvolte un domeniu, să aibă o strategie, o viziune…

Or, domnul Daea nu intră într-o asemenea ecuație. Reacția lui este cea ca a unui primar din comuna nu știu care, care are replici de birt. E o replică total nefericită. De regulă, un politician autentic încearcă să nu facă asemenea replici neavenite, iar când le face încearcă o terapie. Una dintre ele este terapia de a-ți da demisia sau măcar de a sugera că ești dispus să faci un pas înapoi. La nivelul ăsta, dacă ești politician autentic și faci o asemenea declarație, trebuie să și plătești.

Pentru mine domnul Daea este un personaj totalmente neimportant – de aceea nu pot să am așteptări extraordinare de la el. Repet: într-o societate normală, există măcar demisia pe masa prim-ministrului. Dar noi nu suntem într-o societate normală. Demisiile pentru declarații neavenite sunt atipice la noi.

Ca ministru, să compari incinerarea unor animale (nu mai zic că sunt și porci!) cu ce s-a întâmplat la Auschwitz este sinistru. În sine, comparația n-are nicio noimă, din niciun punct de vedere. Repet: civilizat, moral ar fi ca un asemenea personaj să facă un pas înapoi, ca să dea un exemplu. Nu că nu mai poate să fie ministru niciodată. Nu, Doamne, ferește! Dar nu mă aștept să se întâmple un astfel de gest cu valoare simbolică. Iar doamna Dăncilă face numai ce-i zice domnul Dragnea. Probabil că subiectul va muri după câteva zile”, a detaliat Bulai.

Confruntat cu situația din martie 2012 când Victor Ponta l-a demis pe Dan Șova din funcția de purtător de cuvânt al PSD (partidul fiind încă în opoziție) după ce Șova negase Holocaustul din România, Alfred Bulai l-a elogiat pe Ponta pentru două „reacții deștepte”: cea menționată deja și mai apoi cea din noiembrie 2015, când premierul a demisionat în ciuda faptului că tragedia Colectiv nu avea legătură cu el.

„Nici domnul Șova nu și-a dat demisia. A fost vorba despre domnul Ponta, care a știut să aibă la timp o reacție deșteaptă. Domnul Ponta a avut multe astfel de reacții. De altfel, și demisia lui a fost o reacție inteligentă: el a plecat pe lucrurile de care-l acuza lumea, ci pe cazul Colectiv, care n-avea legătură cu el. Deci e de salutat gestul lui Ponta din 2012”, a încheiat Bulai.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *