A venit și ziua mult așteptată, ziua în care românii își aleg viitorul președinte. Forfota mare, atmosfera agitată, secțiile de votare aglomerate, ar fi descrierea completă a primei părți a acestei zile importante pentru români.
După zece ani în care regimul Băsescu a acaparat România, astăzi, românii au șansa să aducă o schimbare pentru viitorul lor și al țării în care trăiesc.
În diaspora sunt cozi la secțiile de votare, parcă prea puține pentru românii care au plecat în ultimii zece ani, și nu numai, din țara lor, pentru a scăpa de traiul greu.
VIDEO Câteva informații-cheie pentru a descifra cazul Gavriș. Șantajul USR la ministrul Bode
Toate funcțiile pentru prietenii lui Dan Barna: secretara și consilierul, numiți secretari de stat în Guvern
VIDEO FOTO Un membru AUR apără regimul Putin care bate protestatarii de pe străzi
”Fără femei în funcții publice”: Progresiștii de la USRPLUS și politica misogină de la vârful statului
Klaus Iohannis intervine în disputa privind bugetul pe 2021. Întâlnire de taină a coaliției de guvernare la Vila Lac 1
Reporterii PSnews.ro au dorit să știe care este atmosfera în secțiile de votare din Capitală și au trecut pragul mai multor astfel de centre.
De la luxul din Jean Monnet până la modestia liceelor de cartier, acolo unde sunt amplasate secțiile de vot, atmosfera diferă.
Ne-am format o primă idee încă dinainte de a intra în secțiile de vot. Deși, conform legii, este interzis ca în ziua alegerilor să fie afișate bannere electorale la mai puțin de 500 de metri de secțiile de votare, unii candidați nu au jucat corect. În apropierea mai multor astfel de centre am întâlnit numeroare bannere de promovare a candidaților Victor Ponta și Klaus Iohannis, asa cum reiese din fotografiile de mai jos. Este vorba despre secțiile de votare amplasate în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) și Liceului Jean Monnet. De remarcat este faptul că în apropierea liceelor “de cartier”, nu am remarcat astfel de mesaje, semn că președinții secțiilor de votare de la periferie par să fi manifestat mai multă responsabilitate față de legislația electorală.
Asta nu a fost tot. Cu toate că am întâlnit cozi infernale, iar Jean Monnet este un liceu de renume și totodată un centru important de vot, prin prisma personalităților marcante care sunt arondați la aceste secții de votare, spre surprinderea noastră, cetățenii care nu aveau domiciliul în București nu au mai putut vota la orele amiezii, așa cum PSnews.ro a scris aici. Lipsa declarațiilor pe propria răspundere care să ateste faptul că alegătorii nu și-au mai exprimat votul și în cadrul altor secții, i-au împiedicat, astfel, pe românii care nu sunt din București să-și exercite dreptul de a-și alege Președintele.
Liceul Jean Monnet este doar un exemplu, în Capitală existând numeroase astfel de cazuri, unde lipsa declarațiilor pe propria răspundere au produs stări de nervozitate pentru mulți din cetățenii din provincie, care s-au soldat, în definitiv, cu lipsa exercitării dreptului constituțional de a vota.
Spre surprinderea noastră, în cadrul secțiilor de votare “de cartier”, lucrurile s-au desfășurat mult mai bine. Într-un liceu mai puțin cunoscut decât celebrul Jean Monnet, am întâlnit amenajate numeroase locuri în care românii puteau vota. Din motive necunoscute, aceștia erau obligați să aștepte în fața sălilor special amenajate pentru votare. Totuși, lucrurile au mers mai repede, datorită faptului că secțiile de votare erau amenajate pe trei nivele, însă acest lucru a constituit și un dezavantaj pentru persoanele în vârstă, care erau obligate să urce scările pentru a-și exercita dreptul la vot. Cu toate că le-a fost greu, efortul lor ne demonstrează că scopul nu este întru totul pierdut, iar România pare să mai aibă o șansă.