Skip to content
Sport

REPORTAJ. Cine este ultimul român în viață care a fost prezent la Marea Unire de la 1918. FOTO

Reporterii de la jurnalul.ro au realizat un scurt reportaj despre ultimul român în viața care a participat la evenimentul istoric din 1 decembrie 1918, moment care a reprezentat realizarea și înfăptuirea României Mari.

Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă Ziua Națională a României celebrată anual ca zi națională din 1990. Sărbătoarea comemorează Adunarea de la Alba Iulia și unirea provinciilor Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României din anul 1918.

Iată reportajul integral realizat de cei de la Jurnalul.ro:

Se numește Ștefan Ion Istrate și are 103 ani. “Merg pe 104”, spune el, căci fiecare zi prețuiește cât un an. Este, poate, cel din urmă care mai e în viață dintre românii care au fost la Alba Iulia, în ziua-ntâi de decembrie a anului 1918. Era atunci un flăcăuaș de numai 7 ani, abia împliniți la 25 octombrie, când s-a alăturat grupurilor de oameni care grăbeau spre cetatea Albei Carolina, ca să fie parte la cel mai important eveniment al neamului românesc.

Satul lui, Drașov, e nu departe de Alba Iulia, pe drumul ce duce către Șpring. Masele de români ce soseau din toate părțile – pe jos, ori în care, ori călări – au stârnit mai întâi interesul copiilor. “Ăi bătrâni s-au mirat și ei, cum de-or vrut copiii mai întâi să meargă la Alba Iulia, și pe jos, numa’ să meargă!” – ne povestește Ana, una dintre nurorile lui.
Băiețandrul Ion s-a alăturat acelora, ca și alți copii din Drașov, din Cunța, din Șpring. Și după ei au venit și părinții, și unchii, și bunicii.

Pe jos și desculț avea să meargă Ion la Alba Iulia, din nou, în toamna lui 1922, când Regele Ferdinand și Regina Maria – monarhii României Mari – au fost încoronați dinaintea poporului iubitor. A poporului recunoscător. Pe jos a făcut și războiul – mai întâi pe frontul de răsărit, apoi pe cel de apus.

Acasă la el, a fost un om simplu. Țăran. La plug, la sapă, la seceră. Viața lui se măsoară cu secolul. La 100 de ani, a fost înaintat în grad. I-au fost alături copiii, nepoții. Au stat la masă împreună, în casa care e de-o vârstă cu el. Cu nevasta a trăit în bună înțelegere 76 de ani. Trei sferturi de veac!

Aude bine, vorbește încet, se mișcă greu. Dar parcă tot și-ar dori s-o mai ducă așa măcar vreo 4 ani, să-l prindă pe el, centenarul, suta de ani a României Mari. Și, poate, s-o găsi cineva să-l mai ducă o dată în mijlocul mulțimii, la celebrarea Marii Uniri.

stefan istrate2 Stefan Istrate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *