Skip to content
Iași Sănătate

Reporter IS: Cazul „Smaranda Donose”, femeia care a murit în chinuri de la o operație cât un vârf de ac în cel mai mare spital privat din Moldova

reporteris.ro

Tinerei de 37 de ani, cu doi copii, i s-a recomandat operație laparoscopică de colecist, dar nici măcar acest diagnostic nu a mai fost atât de sigur, în cursul anchetei medicale, scriu jurnaliștii de la reporteris.ro. A fost externată cu icter mecanic de la Arcadia, semn că se greșise ceva. „Medicul ne-a ignorat timp de-o săptămână, deși fata se simțea rău”, povestește mama Smarandei Donose.

Au operat-o din nou la Arcadia, medicul fiind același: Dragoș Chichirău Viforeanu, ca să repare ce-au stricat. Tânăra a ajuns însă cu peritonită, în stare gravă la Spitalul „Spiridon”, după ce Arcadia s-a spălat pe mâini: „Noi nu suntem spital de urgențe”. Nu s-a mai putut face nimic, după o lună de chinuri, tânăra a murit, de șoc hemoragic, pe fondul septicemiei. Ancheta bate pasul pe loc, pasivitatea instituțiilor omorând-o, practic, a doua oară pe Smaranda.

Pe 9 iulie 2018, Smaranda Patraș-Donose (37 de ani) a intrat pe ușa Arcadia, cel mai mare spital privat din Moldova, relatează reporteris.ro. La o distanță de 43 de zile, după patru operații, în noaptea de 20 spre 21 august, a murit la spitalul de stat Sf. Spiridon.

Venise la Arcadia pentru o banală operație de colecist, laparoscopică, a plecat acasă după două proceduri și, în final, a ajuns la Spiridon cu peritonită, adică cu o infecție generalizată. N-a mai putut fi salvată. „Mamă, eu mor. Vezi de copii”.

Concluzia IML: intervenție greșită

De șapte luni, familia nu a primit niciun răspuns. De ce s-a prăpădit Smaranda? În ultima săptămână, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au mers pe fir. Concluzia e una singură: dosarul e îngropat în proceduri birocratice. Raportul medico-legal de necropsie menționează: „În timpul colecistectomiei laparoscopice s-a produs o leziune accidentală a căii biliare principale”. Aceasta a fost originea acestui caz cutremurător în urma căruia o femeie de 37 de ani și-a pierdut viața.

Pa baza raportului, Dragoș Donose Patraș, soțul victimei, a depus plângere penală împotriva medicului care a făcut prima intervenție, Dragoș Chichirău Viforeanu, și a spitalului Arcadia pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. „Ancheta bate pasul pe loc, lucrurile se mișcă extrem de greu”, a declarat Roxana Blaga, avocata soțului victimei și a celor doi copii.

(…)

Niciun medic n-a fost audiat în șapte luni

Chiar dacă, oficial, este un dosar, nici părinții Smarandei Patraș-Donose și nici cadrele medicale nu au fost chemate la discuții. „Știu că este o anchetă în acest caz, însă pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic. Am vorbit și vorbesc cu familia”, a afirmat Oana Mădălina Bulat, medic primar, chirurgie generală la spitalul Sf. Spiridon, cea care a încercat s-o salveze pe Smaranda Donose.
Poziția oficială a spitalului Sf. Spiridon a fost prezentată de dr. Diana Cimpoeșu, purtătorul de cuvânt al instituției. „Pacienta a venit cu peritonită la Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon». Medicii noștri au făcut tot ce le-a stat în putere să o salveze. Cauza morții a fost șocul hemoragic. Știm că acest caz este în anchetă la Poliție și la Colegiul Medicilor”, a precizat Cimpoeșu.

Toți ștabii Iașului refuză să vorbească

Colegiul Medicilor Iași, instituție sesizată de familie și care ar trebui să facă ancheta din punct de vedere medical, nu are o poziție publică în această speță. Conf. dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor, a refuzat, două zile consecutiv, discuția cu jurnaliștii REPORTER DE IAȘI referitor la acest caz.
Reprezentanții Arcadia au folosit principiul confidențialității medic-pacient drept justificare a tăcerii. „Dreptul la confidențialitatea informațiilor, consfințit de legislația în vigoare, nu permite detalierea cazurilor medicale decât în anumite condiții, strict reglementate și doar în fața autorităților abilitate”, au transmis cei de la Arcadia.

Sub semnătura doctorului Sorin Nistor, director medical Arcadia, în adresa trimisă către REPORTER DE IAȘI se mai arată: „În cazul despre care ați solicitat detalii s-au respectat întocmai protocoalele și procedurile medicale. Cazul se află în analiza Colegiului Medicilor”. Deci, nimic concret, niciun răspuns clar.

Articolul integral poate fi citit aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *