Skip to content
Iași Știri locale

ReporterIS: Afacerea mafiotă care a zguduit Iașiul fără să se știe – Hackerul lui Asimionesei

reporteris.ro

După 8 ani de cercetări derulate extrem de lent, DIICOT a terminat dosarului hackerului ieșean Alexandru Spătaru cu un banal acord de recunoaștere, dar subiectul e mult mai spectaculos. Ziariști, politicieni și oameni de afaceri atacați informatic de „IT-istul” de la BZI. Alex Spătaru mai golea niște cartele prepay ca să facă bani de buzunar, dar a spart mailurile mai multor ziariști, politicieni și oameni de afaceri. Un tip din București a intrat în conflict cu Ghiocel Asimionesei, după o tranzacție, iar a doua zi s-a trezit ”hackuit”. IP-urile folosite erau din interiorul redacției BZI. DIICOT l-a considerat vinovat doar pe tânărul Alexandru Spătaru, angajatul lui Asimionesei. Spătaru lucra pentru Ghiocel Asimionesei, patronul la acea dată a publicației BZI și lider informal al acesteia în prezent.

Ceea ce a fost un secret timp de 8 ani iese acum la iveală: hackerul a spart conturile de mail și site-urile unor adversari sau apropiați ai lui Asimionesei. Politicieni, oameni de afaceri, ziariști au fost spionați de Alex Spătaru, aparent fără ca acesta să obțină vreun beneficiu personal din violarea corespondenței persoanelor publice. Unii au depus plângere chiar împotriva patronului BZI.

Dar procurorii DIICOT s-au rezumat, după 8 ani de anchetă, să spună că hackerul a lucrat pe cont propriu, Spătaru fiind un puști de 21 de ani la momentul faptelor și având 23 de ani la data perchezițiilor, scrie reporteris.ro.

După dezvăluirile de săptămâna trecută, privind acuzațiile de șantaj depuse la DNA împotriva lui Ghiocel Asimionesei, Reporter de Iaşi prezintă acum detaliile altei afaceri de tip mafiot: operațiunea „Ochiul și Timpanul”, un serviciu paralel de informații creat în interiorul BZI.

Oficial, adus pentru arhiva BZI

Alexandru Spătaru a fost remarcat în echipa de campanie a lui Doru Tompea (PSD), care a candidat la parlamentarele din 2008. A fost pescuit de colaboratorii lui Ghiocel Asimionesei și adus la BZI. Oficial, s-a ocupat de arhiva electronică a ziarului. Procurorii DIICOT au scris în dosar că Spătaru era autodidact, neavând studii în domeniul informaticii.

Acuzațiile la adresa hackerului sunt complexe: „acces neautorizat în sisteme informatice, alterare de date și restricționare la accesul conturilor, transfer neautorizat de date, perturbare gravă a funcționării unui sistem informatic, program informatic în scop infracțional, cauzare de prejudicii materiale prin introducerea, modificarea, ștergerea de date, violarea secretului corespondentei”.

Dar în spatele acestui fenomen infracțional extrem de grav, procurorii n-au mai identificat pe nimeni. Spătaru i-a spionat pe ziaristul Aurel Dobașu, politicienii Mătăsaru, Harabagiu, Oajdea și alți oameni de afacei din proprie inițiativă.

Alexandru Spătaru, la data comiterii faptelor, un puștan cu abilități în spargerea conturilor electronice

IP-uri din interiorul BZI

Am fost printre primii atacați, am pus la dispoziția anchetatorilor toate datele, atacurile au fost susținute de pe IP-uri care aveau legătură cu BZI, dar a fost acuzat doar acel tânăr”, spune unul dintre oamenii de afaceri implicați în dosar.

În cazul acestui martor ce apare în dosar, Alexandru Spătaru a atacat doar contul de Orange Webcare pentru a încărca cartele prepay, inclusiv pentru mama sa.

Paguba a fost măruntă: 130 de euro, bani obținuți în câteva ore, accesând contul de mai multe ori. Viorel Neagu a observat că cineva umblă în contul de Orange și a cerut companiei să îl închidă. Spătaru i-a copiat și pagina din interiorul contului, printul fiind găsit la percheziție.

Sevastre: „Asimionesei m-a amenințat, apoi a urmat atacul

Mihăiță Valentin Sevastre era, în perioada 2009-2011, reprezentant al firmei Net Media Design SRL din București.

Procurorii relatează: „Alexandru Spătaru s-a logat la contul lui de email [email protected], de unde a printat 26 de mesaje și 3 atașamente, printre care notificare cu privire la crearea adresei [email protected], o comunicare Facebook privind compromiterea contului pe care Sevastre îl deținea, parole de acces pe diverse site-uri, dovezi de înregistrare domenii, copii carte identitate și certificat înmatriculare auto”.

Procurorii nu l-au implicat însă pe patronul BZI în acest caz, deși Mihăiță Sevastre l-a menționat acuzator. Bucureșteanul a încercat să intre pe mail și nu mai avea cum. Spătaru îi blocase accesul la numeroase conturi, ceea ce l-a determinat să meargă la DIICOT, fiind unul dintre primii martori din dosar.

Povestea este așa: i-am vândut un site lui Asimionesei, nu are importanță numele domeniului. După tranzacție, mi-a cerut și accesul la pagina de Facebook conectată cu acel site. I-am spus că nu aceasta a fost înțelegerea noastră și că cedarea paginii implică alt preț. M-a amenințat imediat: . În 24 de ore s-au desfășurat atacurile. La DIICOT m-am dus imediat, de asta l-au și depistat! Aveam o relație bună cu firma care îmi găzduia site-urile, mi-au dat cei de acolo IP-uri, toate datele. Erau date din interiorul BZI. Le-am dat imediat anchetarilor”, spune Mihăiță Sevastre.

Mihăiță Sevastre spune că Asimionesei l-a amenințat direct, apoi s-a trezit cu site-ul atacat. IP-urile au fost duse la Parchet, erau de la BZI

DIICOT l-a prins abia după 3 ani!

Deși au avut tot materialul în brațe, inclusiv datele de logare și IP-urile de pe care veniseră atacurile, procurorii i-au dat martorului primul semn de viață abia după trei ani.

Nici nu mă mai gândeam la ce se intâmplase când am primit hârtie de la DIICOT. M-au contactat să-mi spună că l-au depistat pe cel care m-a atacat. Practic, cel care l-a pus să îmi atace conturile scapă neatins, pentru că procurorii au spus că nu el a intrat pe site, ci Spătaru”, a mai explicat Mihăiță Sevastre.

Atacuri în interiorul redacției

Spătaru este acuzat în rechizitoriu că i-a spionat pe ziariștii de la BZI. Unul dintre ei, Martin Robert, s-a trezit cu mailurile sparte. În legătură cu acest atac, anchetatorii fac și unica mențiune din dosar că Spătaru lucra la BZI, pentru arhiva eletronică a publicației.

Martin Robert utiliza conturile [email protected] și [email protected] Spătaru a lucrat temporar în redacția BZI, a avut dreptul de a accesa și modifica articole din arhiva ziarului. Pe 10.01.2011, a accesat neautorizat [email protected] și a văzut că are adrese secundare cu extensiile .gmail și .bzi. I-a cerut persoanei care folosea adresa [email protected] să schimbe întrebările de securitate și adresa de mail secundară pentru recuperarea parolei din [email protected] în [email protected] În acest fel a resetat parolele conturilor lui Martin Robert, noile parole se duceau automat spre adresa [email protected]”, au explicat anchetatorii cum a procedat Alexandru Cristian Spătaru.

Între mailuri a găsit unul de la rotld.ro, astfel că a solicitat resetarea parolei pentru domeniul BZI.ro. Cu noua parola a accesat contul de pe rotld.ro în care a găsit o listă cu toate domeniile ce puteau fi administrate cu [email protected]

Procurorii nu detaliază în ce fel, dar menționează că Martin Robert a recuperat contul pe rotld.ro și nu a depus plângere.

În același calup de atacuri în redacție este menționată o anume Anca Dănilă, căreia, prin intermediul adresei de email, i-a spart contul de pe BRD Net. Anca Dănilă nu a depus plângere.

Aurel Dobașu: „Asimionesei a ordonat totul”

A intrat pe mail după ce a spart parola, a făcut site-ul nefuncțional, fiind pus de Ghiocel Asimionesei. Am făcut plângere, a fost urmărit IP-ul, era IP de la BZI. Au mai fost ulterior și alte atacuri pe care le-am redirecționat către DNA Iași”, spune Aurel Dobașu, un jurnalist din Iași.

Spătaru i-a spart conturile site-urilor pe care le deținea, care erau administrate de T.M.

Dobașu Aurel utiliza contul [email protected], și deținea asmedia.org, topiasi.ro, iasicastiga.ro, noisivoi.ro, domenii administrate de T.M. Acesta avea adresa de mail de peste 15 ani.

În toamna anului 2010, iasicastiga.ro a fost nefuncțional și neaccesibil de mai multe ori. Pe 28.03.2011, Alexandru Spătaru a accesat [email protected], a citit mailurile, a imprimat mesaje ce conțineau date de acces pe două site-uri. A accesat în acceași zi și o altă adresă de mail personală a lui T.M., a luat și imprimat date de acces la conturi”, scriu procurorii.

Aurel Dobașu a observat ulterior că mailurile din contul său erau deja citite și a făcut plângere.

Viceprimarul Harabagiu e un fel de ordonanță a lui Asimionesei, dar tot s-a văzut controlat de IT-istul „companiei”

Puteți citi articolul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *