Skip to content
Economie Societate

Reprezentant ANRE: liberalizarea pieței de gaze naturale, un pic pripită

Liberalizarea pieței gazelor naturale a fost un pic pripită, pentru că în 2017 România încă nu implementase Codul rețelei pentru Sistemul național de transport al gazelor natural, a declarat Claudiu Dumbrăveanu, Director General în ANRE, în cadrul conferinței Resursele Energetice de la Marea Neagră, în contexul Securității Naționale a României, organizată de PSNews.

Nu au fost definite clar principiile de tranzacționare, produse, platforme clare, a adăugat el.

Suntem una dintre puținele țări din Europa care nu este dependentă într-o proporție semnificativă de import. Dar 95% din producție este realizată de doar doi producători – Romgaz și Petrom, ceea ce face ca piața internă a gazelor natural să fie dominate de un duopol.

Acest lucru a făcut ca după liberalizare, singura competiție de pe piață a fost legată de creșterea prețurilor.

Piața internă a gazelor naturale nu este o piață matură, nu au fost setate corect regulile de piață, cee ace a condus la o majorare abruptă a prețului.

Astfel, dacă la 1 aprilie 2017, prețul unui contract negociat era de 65 de lei, în noiembrie-decembrie 2018 crescuse la 135 de lei, adică mai mult decât dublu.

Iar prețul de închidere pentru ziua următoare pe piața din România a ajuns la un moment dat mai mare decat pe piața din Viena.

Acum prețul este în scădere, în jur 90 de lei, dar semificativ peste prețul din 1 aprilie 2017, data liberalizării pieței.

OUG 114 și alte inițiative legislative au apărut și ca urmare a evoluției prețului la gazele naturale, care a pus o presiune imensă pe umerii populației și a industriei autohtone”, a spus reprezentantul ANRE.

A avut loc o decuplare a ofertei de cererea de gaze naturale: deși cererea a rămas practice constantă, oferta a înregistrat o majorare a prețului gazelor naturale.

 

Conferința ”Resursele energetice de la Marea Neagră în contextul Securității Naționale a României”, organizată de PSnews.ro, partner principal Hidroelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *