Skip to content
Europa

Reprezentant proeminent al Mişcării 5 Stele, arestat pentru corupţie în Italia

ItaliaOggi

Marcello De Vito, preşedintele Consilului Local din Roma şi viceprimar, membru al Mişcării 5 Stele, a fost arestat fiind suspectat de luare de mită, scrie Reuters. 

De Vito se află sub investigaţie pentru că ar fi luat mită de la oameni de afaceri locali la schimb pentru favoruri, conform unor surse şi a unor documente, transmite News.ro.

Liderii Mişcării 5 Stele care au acces la documentele legale au răspuns furios şi au ordonat expulzarea sa din partid.

Marcello De Vito este afară din Mişcarea 5 Stele. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele ore nu este doar grav, este ruşinos, trist şi o insultă pentru noi toţi”, a scris liderul partidului, Luigi Di Maio, pe Facebook.

Scandalul vine într-un moment dificil pentru Mişcarea 5 Stele (M5S), care a observat o scădere în susţinerea populaţiei de când a câştigat alegerile din martie 2018 şi a format o coaliţie pentru a guverna alături de partidul de extremă-dreapta Liga Nordului.

Un sondaj de opinie din această săptămână arată că M5S beneficiază de susţinerea a doar 21% din populaţie, cu 11% mai puţin faţă de rezultatele de la alegerile din 2018 şi mult în spatele Ligii, care a ajuns la 34%.

O sursă a informat că De Vito a fost suspectat că a acceptat mită la schimb pentru susţinerea unor proiecte printre care şi construirea unui nou stadion pentru echipa de fotbal AS Roma.

În mandatul de arestare al lui De Vito este precizat că el s-a folosit de funcţia sa publică pentru a promova interese private, obţinând „câştiguri considerabile” drept urmare.

El a încălcat principiile imparţialităţii şi corectitudinii pe care trebuie să le respecte administraţia”, a scris judecătoarea Maria Paola Tomaselli.

Arestarea lui De Vito reprezintă o lovitură pentru credibilitatea Mişcării 5 Stele în Roma. Partidul a preluat conducerea primăriei în 2016 după ce Virgina Raggi a fost aleasă primar, ea promiţând o nouă eră fără corupţie.

Criticii susţin că Mişcarea 5 Stele a făcut puţine progrese de atunci fără să rezolve probleme precum sistemul de transport în comun, gropile şi serviciul ineficient de salubrizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *