Skip to content
Politică

Reprezentanții BEC și cei ai MAE se întâlnesc pentru a rezolva problema votului din diaspora

Membrii Biroului Electoral Central (BEC) vor avea marți o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) privind identificarea unor soluții viabile pentru buna desfășurare în străinătate a celui de-al doilea tur de scrutin.

Potrivit unui comunicat al BEC, în conformitate cu prevederile art. 12 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secții de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor.

În afara acestor secții de votare pot fi organizate, cu acordul guvernului din țara respectivă, secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Organizarea și numerotarea secțiilor de votare din străinătate sunt stabilite de ministrul afacerilor externe, prin ordin, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I și pe site-ul MAE, în termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor.

Durata votării este stabilită prin dispozițiile art. 44 alin. (1) și art. 46 din aceeași lege, în conformitate cu care votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. La ora 21.00 președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea sălii unde se votează. Alegătorii care la ora 21.00 se află în sala unde se votează pot să-și exercite dreptul de vot. Biroul Electoral Central precizează că nu poate modifica dispozițiile imperative ale legii care prevăd închiderea secțiilor de votare la ora 21.00.

La întâlnirea care va avea loc la sediul Biroului Electoral Central, la ora 12.00, vor fi invitați și reprezentanții Biroului Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate nr. 48, informează sursazilei.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *