Skip to content
Societate

Reprezentanţii cultelelor religioase cer Guvernului să nu închidă bisericile de Crăciun

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Secretariatul General al Guvernului a anunţat că reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale cu atribuţii în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2 au avut o întâlnire de lucru cu unii conducători şi reprezentanţi ai cultelor religioase, pe subiectul variantei închiderii bisericilor în preajma Crăciunului.

Reprezentanţii cultelor religioase au cerut ca în perioada sărbătorilor de iarnă, când se sărbătoreşte şi Naşterea Domnului, „trebuie evitată revenirea la măsurile care dispuneau oficierea slujbelor religioase în comun fără prezenţa credincioşilor sau doar în exteriorul lăcaşurilor de cult„.

" "
" "

Întâlnirea şi-a propus ca prin dialog şi parteneriat între culte şi autorităţile publice, deciziile care vor fi luate în perioada care urmează pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 să răspundă atât nevoilor de protecţie a sănătăţii publice, cât şi a celor religioase ale credincioşilor. Cultele religioase au apreciat faptul că legislaţia adoptată de autorităţile publice centrale în perioada pandemiei este conformă standardelor şi normelor internaţionale în materie de libertate religioasă. Cu toate acestea, din informaţiile oferite de către culte, lipsa dialogului şi a consultării permanente dintre autorităţile publice şi reprezentanţii cultelor au dus, în anumite situaţii, la aplicarea defectuoasă de către autorităţile locale a deciziilor autorităţilor centrale„, se arată în comunicatul SGG.

Secretarul de stat Raed Arafat, coordonator al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a apreciat importanţa dialogului cu reprezentanţii cultelor religioase, solicitând sprijinul cultelor şi pentru perioada următoare în care statul român va face eforturi considerabile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, le-a mulţumit reprezentanţilor cultelor religioase „pentru implicarea în efortul de a emite propriile norme de acomodare a vieţii religioase la măsurile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi a dat asigurări că Secretariatul de Stat pentru Culte îşi va pune şi în continuare întreaga expertiză în slujba garantării şi protejării libertăţii religioase a cetăţenilor şi persoanelor rezidente de pe teritoriul României„, a menţionat comunicatul SGG.

Totodată, s-a convenit că este necesar şi benefic să se intensifice dialogul şi cooperarea între reprezentanţii cultelor şi cei ai autorităţilor publice, iar în acest sens Secretariatul de Stat pentru Culte a dat asigurări că va facilita acest dialog inclusiv prin crearea unei platforme de întâlnire care să utilizeze tehnologia digitală.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *