Reprezentanţii ţărilor UE discută azi despre aderarea Ucrainei

Sursa foto: europarl.europa.eu

Reprezentanţi ai celor 27 de state din Uniunea Europeană se întâlnesc marţi, 5 decembrie, la Bruxelles pentru a discuta despre aderarea Ucrainei, în cadrul pregătirilor pentru summitul din 14-15 decembrie la care se vor decide perspectivele Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi Bosniei-Herţegovina de a deveni membre ale Uniunii, transmite Reuters citată de Agerpres.

Ungaria a ameninţat că va bloca primirea Ucrainei, în timp ce alte ţări pun diferite condiţii.

Comisia Europeană a propus începerea negocierilor cu Kyivul în martie sau imediat ce sunt îndeplinite condiţiile finale, dar decizia se va lua la reuniunea la vârf a liderilor europeni.

Azi nu se va stabili nimic definitiv, dar se va discuta propunerea de acord pentru summit, unde se aşteaptă şi aprobarea unui sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027.

Tatonările între membrii UE vor oferi însă indicii despre probabilitatea ca la întâlnirea de săptămâna viitoare să se dea undă verde aderării fostei republici sovietice, care rezistă din februarie anul trecut în faţa invaziei ruse.

Diplomaţi şi alţi oficiali din UE au afirmat că prima versiune a acordului va suferi cu siguranţă modificări, arată Reuters. Documentul iniţial, consultat Reuters, conţine formularea: „Consiliul European decide să deschidă negocieri de aderare cu Ucraina şi cu Moldova”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL